Yabancıya Sattığı Evi Ucuz Gösteren Müteahhitlere 13 Milyon YTL Ceza

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 'Müteahhitler yüzünden mahcup oldum' sözlerinin nedeni anlaşıldı. Yabancılara mülk satan müteahhitlerin Maliye'ye gerçek değerinin altında beyanda bulundukları belirlendi. 2006'da 50 mükellef denetlendi ve toplam 113 milyon YTL'lik fark ortaya çıktı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "Londra'da bir toplantıda müteahhitler şikâyet edilince mahcup oldum" sözlerinin nedeni ortaya çıktı. Tatil yörelerinde yabancılara satılan mülklerin değeri, Maliye'ye düşük beyan edilmiş. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı denetim sonucunda 113 milyon YTL'lik matrah farkı bulundu. Bu durum üzerine Marmaris ve Fethiye'de 50 mükellef denetlendi ve 13 milyon YTL'lik vergi cezası kesildi. Denetimin bu yıl daha da yaygınlaştırılacağı belirtiliyor.

2006 yılında hesap uzmanları Fethiye ve Marmaris'te konut üretip satanları denetim kapsamına aldı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden Maliye'ye ev alım satımları ile ilgili düzenli bilgi geldiğinden dolayı, bu iki tatil beldesine hazırlıklı gidildi. Yabancıların ev satın alırken vergi kimlik numarası almaları nedeniyle mülk satımı takip edilebiliyor. Böylece belirli büyüklük üzerinden yapılan satışlar denetime tabi tutulabiliyor. Ancak bir müteahhidin 3-5 tane sattığı evleri teker teker denetlemenin ya da emlakçıların denetlenmesinin pek mümkün olmadığı belirtiliyor. Marmaris ve Fethiye'deki denetimlerde 50 mükellef mercek altına alındı ve toplam 113 milyon YTL'lik matrah farkı ortaya çıktı. Bu mükelleflerin 20-25 milyon YTL'lik vergi ödemesi gerekiyor. Yapılan uzlaşmalardan sonra toplam 13 milyon YTL'lik ceza kesildi ve bu ceza kesinleşti. Bazı mükelleflerin ise yargıya başvurduğu bildirildi.

Denetim sıklaşacak
2007 yılına ilişkin denetim programının ise henüz kesinleşmediği, buna karşılık bu yıl da tatil beldelerinin tümünde yabancılara satılan mülklerle ilgili denetimlerin yapılacağı kaydediliyor. Yabancılara mülk satışının dışında 2007 yılı denetimlerinde yurt çapında emlak sektörüne özel önem verileceği ve öncelikli denetim alanı olarak kabul edilmesinin planlandığı da ifade ediliyor. 2006 yılında da emlakla ilgili denetimler yapıldığını, buna karşın gereken yoğun ilginin gösterilemediğini söyleyen yetkililer, 2007 yılında daha ağırlıklı olarak denetim yapılacağını vurguladı. Bu sektörle ilgili yapılacak denetimlerde müteahhitlerin üretip sattığı evler ve gerçek değerinin gösterilip gösterilmediği öncelikli olarak ele alınacak.

İngilizler başı çekiyor
İngilizler başı çekerken, 16 bin 436 İngilizin 4 ilde edindikleri taşınmaz sayısı 11 bin 807'yi buluyor. Almanlar da 9 bin 989 kişi ve 8 bin 414 taşınmaz ile İngilizlerin ardında yer alıyor.

68 bin 200 yabancı gayrimenkul sahibi
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'de 71 ülkeden 68 bin 248 yabancının gayrimenkulü bulunuyor. Yabancıların elindeki 62 bin 163 taşınmazın toplam yüzölçümü 181 milyon 188 bin 870 metrekareyi buluyor. Bunun yaklaşık 150 milyon metrekaresi Suriyelilerin mülkü. Ancak Suriyelilere, Hatay'ın Türkiye sınırına katıldığı 1939'dan bu yana satış yapılmıyor. Suriyelilere ait taşınmazlara Hazinece 1966'da el konulduğu için malların yönetimi de o zamandan bu yana Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün elinde bulunuyor.

Bakan Unakıtan ne demişti?
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, aralıkta katıldığı bir toplantıda yabancıya ev satışı konusunu gündeme getirerek; bir toplantı için gittiği Londra'da müteahhitlerin tutumunun kendisine şikayet edildiğini ve mahcup olduğunu söylemişti. Unakıtan, "Bu kahraman milletin yaptığına bak. Milletin onurunu olumsuz etkiliyor" demişti. Unakıtan, müteahhidin evi düşük göstermesini istediği İngiliz'in teklifi başta kabul etmediğini belirterek, "Müteahhit de (o zaman da ben evi satmam) demiş. İngiliz evi çok istiyor. Müteahhitin şartını kabul etmiş, almış. Ben (Form hazırlatacağım, kaça aldığınızı yazar mısınız?) dedim. (Tabi yazarım) dediler. O müteahhitlere özel cezalar gelecek" diye konuşmuştu.