Yabani Hayvanlarla Mahallenizde Karşılaşmaya Hazır Olun!



Pazar günü bir yaban domuzu Tarabya sahilinden kurtarıldı, dün ise yine sahilden çıkan bir yaban domuzu yaralı olarak Bebek'te bir yalıya girdi. Geçen sene de kasım ayında bir grup yaban domuzu Boğaz'dan Anadolu yakasına geçmeye çalışırken görülmüştü.

WWF-Türkiye'nin Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem, domuzların şehre inmelerinin en büyük nedenin 3. köprü inşaatı olduğunu ancak yeni kurulan siteler, su ve elektrik hatlarının da doğal hayatı bitirdiğini söyledi.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Kalem, sadece akarsuda yüzen domuzların akıntının yüksek olduğu Boğaz'da yüzmeye cesaret etmesinin gerçekten zor durumda olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

Doğal alanları kalmadı

Öte yadan, domuzun yaşam alanlarına kolay uyum sağlayan bir havyan olduğuna dikkat çekerek "Domuz bile kendini Boğaz'a atıyorsa, daha hassas hayvanlar için durum daha da kötü. İleride mahallelerde karşımıza tilki, karaca da çıkabilir" dedi.

"Hayvanlar yaşamlarını sürdürmek için üç temel şeye ihtiyaç duyar: beslenme, barınma ve üreme. Bunun için de kendine yetecek kadar doğal ortama ihtiyacı var. Söz konusu olayda da muhtemelen besin arıyor. Şehirler büyüdükçe, onları birbirine bağlayan yollar, elektrik hatları, yeni mahalleler açıldıkça hayvanların doğal yaşam ortamları hem fiziki olarak daralıyor hem de kalite olarak bozuluyor. Yaban hayvanlar, güven içinde üreyeceği, kolay besleneceği, kendine tehdit oluşturan hayvandan saklanacağı yerler bulamıyor.  Domuzlar akarsularda yüzebilir ama Boğaz gibi akıntının çok olduğu derin bir suya girmeyi göze alıyorsa bunun üzerinde düşünmek gerek. Bunun birçok nedeni olabilir.

Geyik, tilki de şehre inebilir

3. köprü oto yolu ormanları ortadan ikiye bölüyor. Şu anda ormanlardaki en büyük baskı bu. Ancak ormanlara kurulan yeni mahalleler, elektrik hatları, ormandan su taşıyan hatlar da birer neden.Yani İstanbul etrafındaki ormanlar yabani hayvanların barınması için doğal olmaktan uzaklaşıyor. Ve insanlarla yabani hayvanlar mahallelerde karşılaşmaya başlıyor. İşin ilginci domuz çok farklı yaşam ortamlarına uyum sağlar; yiyeceklerini tarım alanlarında da bulabilir, çalılık arasında da yaşar. Domuz şehre iniyor, kendini Boğaz'a atıyorsa ormanda yaşayan daha hassas hayvanlar yani geyik, karaca, çakal, tilki daha da kötü durumda. Yani ileride başka başka yabani hayvanlarla mahallelerde karşılaşacağız."