Yael Davids Ağzın Sonunu Araştırıyor



‘İstanbul Misafirleri Programı’ kapsamında, Şubat 2004’ten bu yana çalışmalarına İstanbul’da devam eden sanatçı Yael Davids, ‘End on Mouth / Ağzın Sonu’ adlı performansını Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nde sergiliyor.

Çalışmalarını FONDS BKVB’nin (Hollanda Görsel Sanatlar, Tasarım ve Mimari Vakfı) desteğiyle sürdüren sanatçının performansı, 24, 26 ve 27 Kasım tarihlerinde saat 19.30’da Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilecek.



Davids’e performansında Eray Düzgünsoy, M. Fakih Kadenoğlu, Bora Şimşek’ten oluşan müzisyenler ile Murat Özkovalak, Bener Bozkurt ve Ayşe Dodanlı Ellinger’den oluşan tiyatrocular eşlik edecek.

Sanatçı, inşa ettiği iki devasa ahşap kutuyu, biri yatay diğeri dikey olmak üzere Platform’un galeri mekanına yerleştirecek.

Dikey olarak duvara dayalı duran kutunun içinde müzisyenler yer alacak. Oyuncular ise galerinin diğer yarısında yatay olarak duran ikinci kutunun içinde hapsolmuş şekilde, el ve ayakları üzerinde durarak performanslarını sergileyecek.



Seyirciler, müzisyenleri ve oyuncuları görmeden sadece onları duyacak ve hissedecek. Yatay sahnenin iki tarafındaki toplam 20 kişi ise sahneyi, izleyenlerin göz hizasına kaldıracak.
İnsan bedeni, Davids’in işlerinde çok önemli bir unsur olarak göze çarpıyor, insan bedeniyle kullanılan malzemeler birbirine karışıyor. Sanatçı, masa, sandalye ve yatak gibi mobilyaları daha canlı kılmak için insan bedenini kullanıyor ve bunlar yeni uzuvlar meydana getiriyor.

Davids, insan bedeninin sınırlarını zorluyor ve ona yeni anlamlar yüklememiz için bizi yüreklendiriyor.

YAEL DAVİDS

Yael Davids 1968 yılında İsrail’de Tzub Kibbutz’unda doğdu. 1990 yılında Amsterdam’a yerleşti. Amsterdam’daki Gerrit Rietveld Akademi’de ve New York’ta The Pratt Institute’da eğitim gördü.

Almanya’da Remscheid Academy’nin dans pedagojisi bölümünden mezun oldu. Eserleri 1996, 1997 ve 2001 yıllarında Amsterdam’daki Galerie Akıncı’da sergilendi.

Sanatçının işleri, aralarında 1997’deki 5. Uluslararası İstanbul Bienali’nin de bulunduğu birçok grup sergisinde yer aldı: 2004 yılında, ‘In Movement’ adlı işi Paris’teki UNESCO Headquarters’ta; ‘Now What? Dreaming a better world in six parts’ adlı işi Utrecht’teki Bak Basic voor Actuele Kunst’ta; ‘Llames Nolo Performance’ adlı işi New York’taki El Museu Del Barrio’da; ‘Effort’ adlı işi ise San Sebastian’daki Koldo Mitxelena Kulturunea’da yer aldı.

Davids, 2005 yılında Düsseldorf’daki Museum Kunstpalast’ta bir grup sergisine katılmayı planlıyor.

“End on Mouth / Ağzın Sonu”
Yael Davids

24 Kasım 2004 Çarşamba - 19:30
26 Kasım 2004 Cuma - 19:30
27 Kasım 2004 Cumartesi - 19:30