Yağma Yasallaşır



Kamuoyunda Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı olarak bilinen Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı, bugün Meclis'te görüşülmeye başlanacak. Şehir plancıları, 'yağmaya yol açar' iddiasıyla yasaya karşı çıkıyor. Tasarı, 12 ekim 2004 tarihinden önce yapılan gecekondular ile ruhsatsız yapıların sahipleri ve kiracılarına, 20 yıla kadar ödeme şartı ile kentsel dönüşüm alanları içinde yapılacak sosyal konutlardan ev alma hakkı tanıyor.

Tasarı ne diyor?
Tasarı'nın kamu yararından çok ayrıcalıklı inşaat şirketlerinin çıkarları için hazırlandığı iddiasında bulunan şehir plancıları, yasaya itiraz ediyor. Tasarı, imar planı bulunsun ya da bulunmasın, kırsal ve kentsel alanlarda, afet ve kentsel risklere duyarlı dönüşüm alanlarının konut, sanayi, teknik altyapı, sosyal donatı alanları ve diğer yatırım ihtiyaçları için proje geliştirilmesi, proje ortaklıkları kurulması ile finansal destek sağlanması konusunda yapılacak işlemleri kapsıyor.

Tasarıya göre, dönüşüm alanları, 5 hektardan küçük olmayacak. Dönüşüm alanlarının imar planı belirleninceye kadar, bölgedeki tüm yapım faaliyetlerine geçici olarak son verilecek. Dönüşüm alanlarında sadece kamulaştırma bedeline itiraz edilebilecek.

'Gecekondu affından daha kötü'

Eyüp Muhçu - Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı
"Tasarı, aynen yasalaşırsa kamu arazilerinin yağmalanması yasallaşmış olacak. Bu yağma, gece kondu aflarından daha büyük çaplı gerçekleşecek. Burada oluşacak rant da kamuya geri dönmeyecek. Çünkü gecekondusu 25 - 40 milyara kamulaştırılan insanlar, aynı yerde inşa edilip ve fiyatları 500 bin dolara kadar ulaşacak olan evlere 20 yıl vade ile sahip olamaz."

'Bazı şirketlerin çıkarı için yapılıyor'

Pınar Özden - Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube İkinci Başkanı
"Dünyanın hiç bir yerinde gecekonducu bu şekilde ödüllendirilmez. Bu yasa bazı imtiyazlı firmaların çıkarları için yapılıyor ve tüm vergi muafiyetleri de inşaat firmalarına tanınıyor. Hükümetin konut yapmayı teşvik yerine kiralık sosyal konut anlayışını tartışmaya açması gerekiyor. Dönüşüm alanlarında tüm inşaatların durdurulması da mülkiyet haklarına aykırı."