Yağmada Çıkan Eserlere Bakandan Çok Yakın İlgi



Yağmada Çıkan Eserlere Bakandan Çok Yakın İlgi

Milas’ta Zeus Karios Kutsal Mabedi’nde çıkarılan eserleri inceleyen, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İstanbul’daki İskender Lahti’nden daha önemli olduğu söyleniyor. 2500 yıl öncesinden çok değerli eserler var” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Milas’taki Zeus Karios Mabedi’nde geçen hafta kaçak kazı yaparken ortaya çıkarılan tarihi eserleri incelemek üzere Muğla’ya geldi.

Valilikte bilgi veren Günay, Muğla turizminin son derece önemli olduğunu vurguladı, şunları söyledi:

“Ülke olarak geçen yıla oranla yüzde 8, Muğla olarak yüzde 13’lük bir artış var. Sadece deniz, kum ve güneş turizmine değil, kültür turizmi, folklor değerleri, golf, sağlık, kış ve kongre turizmlerine yatırım yapmalıyız. Ege Bölgesi’ni Türkiye turizminde hak ettiği yere getireceğiz. Bölge kültür hazinesi durumunda. Milas’ta önemli bir bulgu var. İstanbul’daki İskender Lahti’nden daha önemli olduğu söyleniyor. Ben de yerinde incelemek istedim. 2500 yıl öncesine ait çok değerli eserler var. Bazı eserlerin kaçırıldığı konusunda bize gelen duyumlar var. Böyle iddialar var. Emniyet yetkilileri ve uzmanlarımızla inceleyerek konuyu araştıracağız.”

Milas’a Bölge Müzesi

Milas’ta tarihi eserlerin çıktığı bölgeyi müze haline dönüştürebileceklerini kaydeden Günay, “Çıkarılan eserleri inceleyeceğiz. Bulguların olduğu yerde sergilenmesi daha uygun oluyor. Yurt dışında böyle müzeler var. Biz de Milas’ta bir bölge müzesi oluşturabiliriz. Bulgular olduğu yerde sergilenebilir. Bununla ilgili ön araştırmayı başlattık” dedi.

Keşke Biz Bulsaydık

Bakan Günay, Milas’ta Karia Satrabı Mousolos’un babası Hekatomnos’a ait 2400 yıllık mezarını inceledi. Günay, lahit alanına gelişinde kendisine bilgi vermeye çalışan Müdür Süslü’ye “Madem burada böyle eserler çıkıyor, neden burada daha önce kamulaştırma çalışmalarını gerçekleştirmediniz” diye sordu. Günay, daha sonra üzerine tulum giyerek beraberindekilerle yerin altındaki lahit mezara inip yaklaşık 35 dakika kaldı. Lahitin bulunduğu alanda bir tapınak ve akrepol bulunduğunu düşündüklerini belirten Günay, şunları söyledi:“Tarihi önemi çok büyük olan eserin çıkarılması için gerekli çalışmaları hızla başlatacağız. Bir yandan da önceki kanunsuz çalışmalarla ilgi ciddi bir inceleme gerçekleştireceğiz. Temenni ederdim ki bu bizim kazılarımızda ortaya çıksın. Türkiye’nin ve dünyanın bir çok yerinde tarihi eserler gördüm böylesine rastlamadım gerçekten çok büyülendim” dedi.

Yerin 13 Metre Altında

Yerin altında beş metre derine indikten sonra iki metre kalınlığındaki mermeri matkapla delerek 80 santim çapında delikten içeri girdikten sonra 12 metre uzunluğundaki koridordan geçerek lahit odasına ve Kral Hekotomnos’un mezarına ulaşıldığı görüldü. Lahit mezarın içinin tamamen talan edildiği, kemiklerin ve cenaze töreni sırasında içerisinde bulunan değerli taşınmazların yok olduğu belirtildi. Soyulan lahitin içerisinde 2 metrelik dev elektrikli matkaplarla çalışıldığı, yerin 13 metre altına elektrik çekildiği ve çalışmaların günlerce, haftalarca sürdüğü ifade edildi.