Yakışıyor mu Hiç Bir Parlamentere!



Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki ünlü Parlamenterler Sitesi'nin mendireği, kafeteryası, restoranı, alışveriş ve eğlence merkezinin kaçak olduğu iddia edildi. Kaymakamlık bu konuda inceleme başlatırken; Didim Kent Konseyi, site yönetimi hakkında kamu kullanım alanını kısıtladıkları ve denize dolgu yaptıkları gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Etrafı telle çevrili olan ve parlamenter aileleriyle misafirleri dışında içeriye kimsenin alınmadığı site yönetimi ise şikayet sonrası ruhsatsız olan işyerleri için ruhsat alındığını, müteahhit tarafından yapıldığı iddia edilen mendireğin ucundaki kafeteryada da gençlerin spor yaptığını ileri sürdü.

Didim'de aralarında eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, bakanlar ve milletvekillerinin yazlıklarının bulunduğu Parlamenterler Sitesi'nde, deniz doldurularak yapılan mendireği, kafeteryası, restoranı, alışveriş ve eğlence merkezinin kaçak olduğu iddia edildi. Mustafa Şentürk'in iddiası ve yaklaşık bir ay önceki başvurusu üzerine, 18 yıl önce yapılan site içindeki restoran ve alışveriş merkezi için belediyeden ruhsat alındı. Kıyı Yasası'na aykırı, deniz doldurularak yapılan mendirek ve ucundaki kafeterya için ise herhangi bir işlem yapılamadı.

Didim Kaymakamı Ali Katırcı, başvuru üzerine başta belediye olmak üzere ilgili dairelere yazı gönderdiğini, iddiaların araştırıldığını söyledi. Katırcı, doldurulan alan için de belediyenin ilgili birimlerinin bir rapor hazırlaması için süre verdiğini kaydetti.

Parlamenterler Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Malatya eski milletvekili İlhami Köse ruhsatsız olan işyerleri için belediyeden ruhsat aldıklarını belirterek şunları söyledi:
“Mendirekle ucundaki kafeteryayı sitemizi yapan müteahhit yapmış. Biz buradaki kafeteryayı gençlerin spor yaptığı bir yer haline getirdik. Mendirekle sitemizin olduğu koy arasında deniz sirkülasyonu olsun diye bu yıl bir köprü yaptık. Bir de dolgu alanı üzerini yürüyüş yolu olarak betonla kaplattık. Hem mendirek, hem de ucundaki kafeterya için ilgili daireye ecrimisil ödüyoruz. Tel örgüler tapulu alanımızın sınırlarını belirliyor. 10 yıldır mendireğimizi kullanan bir özel yat sahibi bizi şikayet etmiş. Bundan sonra mendireğimizi kullanmasına izin vermeyeceğiz.”

Didim Kent Konseyi de site yönetimi hakkında, kamu kullanım alanını kısıtladıkları ve denize dolgu yaptıkları gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ayrıca, kaymakamlık ve belediyeye şikayet etti. Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Mustafa Şentürk, Parlamenterler Sitesi önünde yaptığı açıklamada keyfi uygulamalardan vazgeçilerek, plajın halkın hizmetine açması gerektiğini söyledi. Şentürk, “Didim’de bazı siteler, kendi menfaatleri doğrultusunda kıyıları halkın kullanımına kapatmış. Bu anayasaya aykırıdır. Bütün vatandaşların sahillerden yararlanma hakkı vardır. Ancak Parlamenterler Sitesi yönetimi sitenin çevresini tel örgüleriyle kapatarak plajın halk tarafından kullanımını yasaklamış. Şehircilik ilkeleri ve imar mevzuatına aykırı olarak deniz doldurulmuş. Yasaların uygulanmasını istiyoruz” dedi.