Yalova'da Deprem Toplanma Alanının Yapılaşmaya Açılmasına Tepki



Yalova'da, beklenen Marmara depreminde Süleymanbey Mahallesi içinde halkın toplanma alanı olarak kullanılabileceği sayılı yerlerden biri olan meteoroloji alanının yapılaşmaya açılmak istenmesi tepki çekti. Alana, Atatürk İlkokulu'nda yaşanan yoğunluk nedeniyle ek bina yapılmak istendiğini aktaran yurttaşlar, söz konusu bölgenin okul yapımına uygun olmadığını belirterek başka bir alan bulunmasını talep ettiler.

Evrensel'de yer alan habere göre, Yalova'da bulunan meteoroloji alanının yapılaşmaya açılmak istenmesi Yalova Platformu tarafından, Yolova İDO'su önünde protesto edildi. Yapılan açıklamada, "Söz konusu alan, trafik yoğunluğu, gürültü ve hava kirliliği nedeniyle okul yapılmasına uygun değildir. Ayrıca konuyla ilgili Yalova Belediyesi'nin açmış olduğu dava devam etmektedir" denildi.

"Alan mevcut yeşil haliyle korunmalıdır"

Yalova Platformu adına açıklamayı okuyan Hakim Menteş, "Söz konusu alan mevcut yeşil haliyle korunmalıdır. Beklenen Marmara depreminde Süleymanbey Mahallesi içinde halkın toplanma alanı olarak kullanılabileceği sayılı yerlerden biridir Meteoroloji alanı. Kıyı zonundaki mevcut dolgu alanı, oluşabilecek yıkım, çökme ve zemin kırılmaları nedeniyle güvenli değildir ve ancak depremden zarar görmemiş kesimleri kontrollü bir şekilde halkın kullanımına açılabilir" dedi.

"Okul için uygun bir alan bulunmalıdır"

Konunun uzmanı kurum ve kişilerin yayınladığı raporlarda Marmara denizinde oluşacak bir depremin 5-6 metre yüksekliğinde dalgalar yaratabileceği açıkça belirttiğini aktaran Menteş açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu büyüklükteki dalgaların daha okul tahliye edilmeden bölgeye ulaşması ile ilkokul çağındaki çocuklara verebileceği zararları düşünmek bile bu alanın uygun olmadığı için yeterli sebeptir. 1999 depremi sonrasında, belediye yönetimi uygun bir yer tahsis edilip Atatürk İlkokulu'nun yeni ve mükemmel bir binaya kavuşturulması için uyarıldığı halde, gereken yapılmamıştır. Aksine, bu zaman zarfında belediye arsaları satışa çıkartılarak birilerine peşkeş çekilmiştir. Belediye yönetiminin uzun yıllar süren duyarsızlığına rağmen, yine de, Valilik ve Belediye yönetimi el ele vererek bir çare üretmek zorundadırlar. Mevcut Meteoroloji sahası, yeşil haliyle korunmalıdır. Bu sadece yaşanılacak deprem için değil, şehir merkezinin yeşil görünümünün korunması ve yaşatılması için de önemli bir ihtiyaçtır. Şehir dediğiniz, beton yığını değildir, yeşil alanları ile yaşanılası bir yerdir."

Açıklama, "Meteoroloji alanına, hiçbir gerekçeyle bina yapılmamalı, okul için gerekli olan uygun bir alan bulunmalıdır" çağrısıyla son buldu.