Yalova’da Ders Alınmadığı Ortaya Çıktı



Büyük Marmara depreminde ağır yara alan Yalova’da aradan geçen 10 yılda yaralar büyük ölçüde sarıldı. Ancak bu süreç içerisinde depremden ders alınmadığı bir kez daha ortaya çıktı. Depremin ardından imara kapatılan Hacımehmet ovası 2 yıl geçmeden yeniden imara açıldı. Yalova’daki imar izinleri de 2 kattan 5 kata kadar çıktı. 17 Ağustos depreminde yıkılan konutların arsalarına TOKİ tarafından toplu konutun yanı sıra özel hastaneler, dershaneler, alışveriş merkezleri yapılması ise tepki çekti.

Deprem sonrasında Yalova bölgesinde resmi rakamlara göre ağır hasarlı 13 bin 939 konut tamamen yıkılırken, 15 bin 237 konut orta, 12 bin 878 konut ise az hasar gördü. Deprem sonrasında açıklanan resmi rakamlara göre 2 bin 550 kişinin öldüğü öne sürülürken, 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında yapılan deprem anıtında hayatını kaybeden yaklaşık 4 bin kişinin isimleri mermer kaidelere yazıldı. Yalova’da aradan geçen 10 yılda depremden ders alınmadığı, kat arttırımıyla bir kez daha ortaya çıktı.

17 Ağustos depreminde binaların büyük bir bölümünün enkaz haline geldiği ve yaklaşık 500 kişinin yaşamını yitirdiği, binlerce kişinin yaralandığı Hacımehmet ovası, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nca imara kapatıldı. 2001 yılında ise Hacımehmet ovasına kamu binalarının yapımına izin verildi. Daha sonra da TOKİ tarafından 1152 toplu konut yapılarak geçen yıl düzenlenen bir törenle hak sahiplerine teslim edildi. TOKİ konutlarının yapımından sonra 2005 yılında Hacımehmet ovası tamamen imara açılarak 2 kat imar izni verildi. 2009 yılında ise bu sayı Yalova belediye meclis kararıyla 3 kata kadar çıktı. Yalova’nın diğer bölgelerinde ise kat sayısı 2000 yılında 2 kattan başlayarak önce 3, sonra ise 5 kata kadar yükseldi. 17 Ağustos 1999 depreminin sonrasında enkaz haline gelen yerlerde ise bugün özel hastaneler, dershaneler, alışveriş merkezleri ve çok katlı binalar yükseldi.

Gazipaşa Caddesi Sema Sokak’ta onlarca kişinin yaşamını yitirdiği 4 katlı binanın yerine özel bir hastane yapıldı. Hastanenin açılışı ise geçen yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından gerçekleştirildi. Rüstempaşa Mahallesi Çeşme Sokak’ta bulunan çok katlı apartmanın yerine dershane ve alışveriş merkezi yapıldı. Yine Fatih Caddesi’nde depremde yıkılan apartmanın yerine dev bir alışveriş merkezi yapıldı. 17 Ağustos depreminde en fazla yıkımın gerçekleştiği ve yaklaşık 500 kişinin yaşamını yitirdiği Malazgirt Caddesi’nde ise yıkılan konutların yerine son 2 yılda çok katlı binalar yükseldi.