Yangın Uzmanı: Facia Nedeni Proje Hatası



Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği 10 kişilik özel ekip hastanede araştırmasını sürdürürken, savcının bilirkişi atadığı Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, yangının çıktığı Radyoloji Bölümü’nde algılama sisteminin bulunmadığını söyledi. Türkiye’nin ilk akademisyen yangın ve patlama yeri uzmanı olan Yrd. Doç. Dr. Alkış, “Diğer katlarda var. Ancak yangın başlayan katta olmadığı için sistem çalışmaz. Gerekli izolasyon yapılsaydı bu duman olmazdı. Proje aşamasındaki hata bugüne getirmiş bu yangını” dedi.

Bilirkişi heyetindeki Akdeniz Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Yangın Güvenliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Saadet Alkış, Akdeniz Üniversitesi’nden Elektrik Mühendisliği öğretim görevlisi Recep Üçtepe ile İstanbul Üniversitesi’nden Endüstriyel Yangın ve Patlayıcılar Uzmanı Yunus Kızmaz, dün hastanede inceleme yaptı. Basına çalışmaları hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Alkış, şöyle konuştu:

“Yangın elektrik kontağından oluşmuş.   Başta proje aşamasındaki hata bugüne getirmiş bu yangını. Yangın, binanın yapısından kaynaklanan bir durum.  Biz yetkililere bunun çok daha düzgün olabilmesi için en son modern tedbirlerin neler olabileceğini de verdik. Yangının başlangıç yerinde algılama sistemi yok. Diğer katlarda var. O katta olmayınca sistem çalışmaz.  Şimdi ‘Ölüm vakası nasıl oldu?’ diye soracaksınız. Yangında dumanlar en üst katta birikir ve duman yayılır. Yoğun bakımın en üst katta bulunması bu  etkiyi sağlamış.”

Yrd. Doç. Dr. Alkış, “Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu nedir?” sorusuna ise “ Sağlık Bakanlığı projeleri denetleyecek, yani güvenlik önlemlerinin yönetmeliklere uygun olup olmadığına bakacak, benim önerim bu” yanıtını verdi. Alkış, “Şaftlar arasında gerekli izolasyon olsaydı ne olurdu?” sorusuna “Evet, duman bu kadar yukarılara yayılmazdı” dedi.

‘Binalarınızı da muayene edin’

Saadet Alkış yangın güvenlik önlemlerinin tam olarak uygulanması konusunda yetkililerin dikkatini çekti:

“Bu binanın yapılması hastane yetkililerinin sorunu değil. Binayı yapan firmanın öncesine gidilmesi ve yangın güvenlik önlemlerini onların alması gerekiyordu. Alt katta meydana  gelen yangın, sıcak gazların alt katlardan üst katlara taşınması sonucuyla büyüme yapmış. Umarım bu olay birçok hastane yöneticisinin de dikkatini çeker. Hastanelerini lütfen kontrol ettirsinler, biraz da binaları muayene etsinler.”

Güçsüz yönetmelik

Türkiye’de kısa süre önce çıkan yangın yönetmeliği olduğunu hatırlatan Alkış, “Bu yangın yönetmeliği uygulansın,  bu  olaylarla karşılaşmayacağız. Çok büyük deneyimler sonucu hazırlandı bu yönetmelik, ama yaptırım gücü yok” dedi.