Yangında Ne Yapacağımızı Bilmiyoruz



TNS şirketince 'Quantitative Research Techniques' yöntemleri kullanılarak, bilgisayar destekli yüzyüze görüşme tekniği ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları dün düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. Araştırmaya ülke genelini temsil edecek şekilde farklı yaş, eğitim, gelir seviyesi ve coğrafi bölgelerden, 18 yaşın üzerinde olmak şartıyla, bin 500’den fazla kişi katıldı.

Honeywell Life Safety tarafından yangın güvenliği konusunda toplumsal farkındalığın güçlendirilmesi amacıyla Türkiye çapında gerçekleştirilen kamu araştırmanın sonuçlarına göre son beş yıl içerisinde bir yangın tatbikatına katılanların oranı yüzde 10’unun altında. Katılımcıların yüzde 28’i bir yangın alarmı duyduklarında içinde bulundukları binayı hemen terketmek yerine, önce diğer insanların nasıl davranacağına bakacaklarını bildirirken; yarısı da yangın çıkışlarını kullanmak yerine, binayı içeri girdikleri aynı yolu kullanarak terkedeceklerini belirterek, yangın çıkışlarının öneminin yeterince bilinmediğini ortaya koydular. Araştırmaya katılanların yaklaşık  yüzde 50’si kendilerini yangın çıkışlarına yönelten ve acil çıkış talimatları veren gelişmiş bir sesli yönlendirme sisteminin daha etkili olacağını söylediler, ki bu cevap aslında yeni teknolojilerin binaların acil tahliyesinde ne kadar önemli bir rol üstlenebileceğini gösteriyor.

Öncelikle atılması gereken kritik adım toplumsal bilincin yükseltilmesi

“Bu araştırma, ülkemizdeki yangından korunma bilincinin eksikliği hakkında korkutucu sonuçlar ortaya koyuyor” diyen Honeywell Türkiye ve Orta Asya Başkanı Orhan Geniş, elde edilen sonuçları şu sözlerle değerlendirdi:

“Olası tehlikelerden korunmak için uygun eğitimler aracılığıyla toplumsal bilincin yükseltilmesi öncelikle atılması gereken kritik bir adım. İlgili yönetmeliklere tam olarak uyulması ve yangın sistemlerine kullanım ömürleri süresince gerekli bakımların yapılması da başarı için gerekli diğer faktörler. Bu önemli bir sosyal sorumluluk ve üreticler, resmi otorite,  bina sakinler, bina sahipleri ve  bina yöneticileri, kısacası hepimiz içinde yaşadığımız ve çalıştığımız binaların daha güvenli olması için birlikte çalışmalıyız”.

Yönetmelikler zorunlu yangın tatbikatları konusunda daha da güçlendirilmeli

TÜYAK başkanı İsmail Turanlı da konuya ilişkin görüşerini şöyle açıkladı:

“Bu araştırma ülkemizdeki zorunlu yangın tatbikatları hakkında, ilgili yönetmeliklerin daha da güçlendirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Uygun eğitim alınmadığında  katılımcıların büyük çoğunluğunun içinde bulundukları binayı girdikleri yoldan terketmek gibi, bir yangın alarmı durumunda hatalı şekilde davranabilecekleri görülüyor. Bu konuda önlem almamız gerekiyor. Bizler de yangın güvenliği, acil tahliye ve yeni teknoljiler gibi konuları 14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul, Wow Convention Center’da gerçekleştireceğimiz TÜYAK 2013 Yangın ve Güvenlik Sempozyumu sırasında detaylı olarak irdeleyeceğiz”.