Yapay Buz Tırmanışı Kampı



ABD’nin Colorado eyaletindeki, dünyanın en büyük insan yapısı yapay buz tırmanışı kampı, küçük Ouray kasabasını turizm zengini yaptı. Yılda 20 bin turistin ziyaret ettiği Ouray Buz Parkı geleneksel buz festivali, kasabaya yılda 4 - 5 milyon dolar para kazandırıyor.

Suni yoldan dondurulmuş şelalelerden oluşan 180 tırmanma parkurunun bulunduğu parkta geçen ay düzenlenen buz festivalinin tek başına getirisi 100 bin dolar oldu. Ouray, daha önceleri yazlık bir tatil beldesiyken 1995’te ilk açıldığında dünyanın tek insan yapısı buz parkı oldu ve kışın daha çok ilgi görmeye başladı.



Ouray’den 5 dakikalık mesafedeki Uncompahgre Gorge’da bulunan buz parkı, tırmanıcılara ve ziyaretçilere ücretsiz. Ancak Aralık ortasından Mart sonuna kadar buraya gelen turistlerden oteller ve restoranlar çok para kazanıyor. Ocak ayındaki buz festivaline dünyanın en iyi profesyonel dağcıları katılıyor. Yarışmalarda erkekler ve kadınlar başa baş mücadele ediyor. Geçen ay Almanya’dan Ines Papert hem kadınlar klasmanında hem de genel klasmanda birinci oldu.

Zorlu tırmanış parkurunda dünyaca ünlü dağcı Conrad Anker, baltasını kullanarak kayalıktan buzlara geçmeye çalışıyor. Anker, 1999 mayıs ayında 1920’lerde kaybolan Everest kaşifi George Mallory’nin cesedini bulmuştu.