Yapı 2003 İstanbul Fuarı İnşaat Sektörüne Moral Verdi



Yapı- Endüstri Merkezi'nce düzenlenen, Türk Yapı Sektörünün en önemli ihtisas fuarı "YAPI 2003 İSTANBUL", 30 Nisan - 4 Mayıs tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi / Beylikdüzü'nde gerçekleştirildi.
Yapıya ilişkin yerli ve yabancı birçok malzeme, üretim ve uygulama tekniğinin sergilenendiği YAPI Fuarı bu yıl 550 yerli ve yabancı firmanın katılımıyla 26. kez kapılarını açtı.

Eczacıbaşı, PilSA, Pakpen, Pimapen, AKG Yalıtım, Çimentaş, Knauf, AkçanSA, Çuhadaroğlu, Lafarge, Şişecam gibi yapı sektörünün lokomotif isimlerinin yer aldığı fuar sektöre umut ve moral verdi. Katılımcı firmalar fuarın kalitesi ve ziyaretçi yoğunluğundan duydukları memnuniyeti dile getirirken Yapı İstanbul Fuarı'nın önemini vurguladılar.

Yapı İstanbul Fuarı 11 değişik ülkeden 18 yabancı firmaya da evsahipliği yaptı. Yunanistan, ABD, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Polonya, İsviçre, İran, Belçika, Avusturya, İspanya'dan fuara katılan firmalar yeni iş bağlantılarına zemin yarattılar.

2002 yılında 61.025 kişinin ziyaret ettiği YAPI İSTANBUL Fuarı'na bu yıl profesyonel ziyaretçi organizasyonuyla 70.000' aşkın yapı profesyoneli ziyaret etti. 52.000 m2' lik bir alanda, katılımcılara ürünlerini üretim alanlarına göre gruplandırılmış salonlarda sergileme olanağı tanıyan fuarda, düzenlenen etkinlikler ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti. Yapı İstanbul Fuarı'na İstanbul dışındaki illerden de yoğun ziyaretçi katılımı yaşandı.

Yapı-Endüstri Merkezi'nin fuar boyunca düzenlediği etkinlikler de büyük ilgi çekti. Dünyaca ünlü mimar Mario Botta'nın verdiği konferansı yüzlerce kişi ayakta izledi.


ULUSLARARASI YAPI 2003 İSTANBUL FUARI'NA KOSGEB DESTEĞİ...

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından bu sene 26.sı düzenlenecek olan Uluslararası YAPI 2003 İstanbul Fuarı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) tarafından "Yurtiçi Fuar Desteği" kapsamına alındı. 30 Nisan - 04 Mayıs 2003 tarihlerinde Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi, Beylikdüzü'nde düzenlenen fuara 6. SALON'da katılan firmalar gerekli şartları sağlayarak KOSGEB desteğinden faydalandılar.

KOSGEB, Yurtiçi Fuar Destek Prosedürü'ne uygun olarak, 2003 Yılı Yurtiçi Fuar Destek Programı (desteklenen fuarlar) çerçevesinde, imalat sanayiinde faaliyet gösteren ve 1-150 arasında işçi çalıştıran, en az 9 m² ve en çok 24 m² (9, 12 ve 24 m² olarak) alanda sergileme yapan katılımcı firmalara, KOSGEB için uygulanacak stand m² katılım ücreti üzerinden %75 oranında destek sağlandı.

YAPI 2003 İSTANBUL FUARI'NIN EKONOMİK BOYUTU

Yapı İstanbul Fuarı Türkiye'nin en büyük yapı fuarı olmasının yanısıra ülkemizde düzenlenen ilk ihtisas fuarıdır. 1978'de ilk kez Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen fuar bugün 52.000m2 lik dev bir fuar durumuna gelmiştir. Fuarın hazırlık aşamasından kapanışına kadar geçen kısa sürede kabaca bir hesapla milyonlarca liralık harcamanın bu kısa sürede ekonomiye döndüğünü görüyoruz.

Katılımcı sayısı'nın 550 olduğu fuarda firmaların stand kurma süreci olan 8 gün içinde standlarında kendi personelleri dışında 7-8 işçi çalıştırdıkları göz önünde bulundurulursa yaklaşık 4000 kişiye iş olanağı sağlanıyor demektir. Yapı-Endüstri Merkezi'nin çalıştırdığı geçici personelle bu rakam 4250' e çıkıyor.

Fuarda çalışan geçici personelin günlük ücretleri minumum rakamla 25 milyon olsa 5 gün boyunca çalışan personele ödenen ücret 531 milyar Türk Lirası (350 bin $).

Fuarda standart standların dışında firmaların kendi yaptıkları büyük ölçekli standların ortalama maliyeti 80 milyar ve en az 100 firmanın bu tarz stand kullandıkları düşünülürse stand tasarım ve üretimini yapan firmalara aktarılan kaynak 8 trilyon Türk Lirası (5 milyon $).

Fuara katılan firmaların fuar öncesi ve sırasında fuara katılımlarını duyurmak ve tanıtımlarını yaptırmak amacı ile yaptırdıkları promosyon malzemesi, broşür, katalog, basın ve tv reklamları ile reklam sektörüne aktardıkları kaynak 850 milyar Türk Lirası (550 bin $).

Katılımcı firmaların -sadece 100'ünün bu tarz etkinler yaptığınız varsayarak- fuar süresince ziyaretçiler için düzenledikleri ikram, kokteyl vb. catering hizmetlerine aktardıkları kaynak 500 milyar Türk Lirası (325 bin $).

İstanbul dışı ve yurtdışından katılan toplam 136 firmanın ulaşım, konaklama, yeme içme vb. harcamaları için ayırdıkları kaynak yaklaşık 235 milyar Türk Lirası ( 150 bin $).

Katılımcı firmaların standlarında ortalama 5 kişinin görev yaptığını düşünürsek 3000 kişinin 5 gün boyunca fuarda görevli bulunduğunu ve 71.000 ziyaretçi ile birlikte yapılan günlük harcama kişi başı 10 milyon TL'den toplam 740 milyar Türk Lirası ( 478 bin $).

71.000 ziyaretçinin fuar alanına ulaşım için harcadıkları para kişi başı 5 milyon liralık bir harcama ile 355 milyar Türk Lirası (230 bin $).

Görüldüğü gibi Yapı 2003 İstanbul Fuarı hazırlık aşamasından bitişine kadar geçen 15 gün gibi kısa bir süre içinde sadece yapı sektörünü değil pek çok yan sektörü de harekete geçirmekte bu sektörlere aktarılan kaynak 12 trilyon 211 milyar Türk Lirası'dır. Bir başka deyişle 7.878.000 $ demektir. Firmaların fuar süresince gerçekleştirdikleri iş bağlantıları henüz kesin bilgiler elimize ulaşmadığından bu tutara dahil edilmemiştir.