Yapı 313 Aralık Sayısı Bayilerde!



YAPI Dergisi Aralık sayısında, İstanbul, Silahtarağa’daki “santralistanbul” projesi geniş yer buluyor. Dergide ayrıca Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler de yer alıyor.

“Olaylar-Yorumlar”
Doğan Hasol’un YAPI Dergisi’nin Aralık sayısındaki yazısı “Bizim Terziler de İpek Kumaş Dikebiliyor” ve “Türkçeyi Arapçalaştırmak” alt başlıklarından oluşuyor.

“santralistanbul”
YAPI Dergisi Aralık sayısında İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne bağlı “santralistanbul” projesine geniş yer veriyor. Kampus projesine, mimarları Emre Arolat, İhsan Bilgin, Nevzat Sayın ve Han Tümertekin’in projeyi bir bütün olarak ele aldığı yazı eşlik ediyor. Yazıda 100 yıllık Silahtarağa Elektrik Santrali kompleksinin sanat, kültür, eğitim, sosyal sorumluluk ve rekreasyon merkezine dönüştürme projesi çerçevesinde yanıtı aranan sorun kümeleri anlatılıyor. Giriş yazısının yanısıra Enerji Müzesi, Çağdaş Sanatlar Merkezi, Kütüphane, Eğitim Yapıları ve Kafeterya projeleri de ayrıntılarıyla derginin 313. sayısında yer buluyor.

Oscar Niemeyer 100 Yaşında!
Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer 15 Aralık’ta 100. yaş gününü kutlayacak. YAPI Dergisi, hâlâ mesleğini sürdüren Niemeyer’in100. yaşını Doğan Hasol’un yaptığı iki söyleşiden kesitler, Doğan Kuban’ın Niemeyer üzerine bir konuşmasından alıntı ve binalarına ilişkin kısa bilgiler içeren bir dosya ile kutluyor.

Sanat ve Sanat Tarihi Okulu
Yapı Dergisi’nin 313. sayısındaki projelerden biri, tasarımını Steven Holl Architects'in yaptığı ABD’de Iowa Üniversitesi’ne bağlı Sanat ve Sanat Tarihi Okulu. Amerikan Mimarlar Enstitüsü’nin (AIA), 2007 Onur Ödülü’ne değer bulunan Okul binası, sınırları olmayan sanatın ve açık düşünce sisteminin, melez bir aracı olarak tanımlanıyor.

Ponzano Çocuk Merkezi
Alberto Campo Baezai’nın tasarladığı Ponzano Çocuk Merkezi İtalya’nın Treviso kentinde yer alıyor. Mimar Baeza, binayı, “yeşil bir ortama eklenmiş yuvarlak ve üzeri açık bir kutu” olarak tanımlıyor. Ponzano Çocuk Merkezi 1-12 yaş arası çocuklar için Benetton Grubu ve Ponzano Kenti’nin ortak çalışmalarıyla, Benetton Genel Merkez Binası’na komşu olan 9500 metrekarelik bir alana kurulmuş. Merkez ilköğretim, anaokulu ve kreş bölümlerinde yaklaşık yüz kadar çocuğa hizmet veriyor.

Deneyime Açık Bir Merkez
Kocacıklıoğlu Mimarlık’ın tasarımını yaptığı 28.000 metrekarelik bir alana yayılan “Doğuş OtoMotion İstanbul”, otomobil tutkusu ve kent kültürünün buluşma noktası olarak 9 Kasım 2007 günü açıldı. Mekânın mimari tasarımını Mimar Cem Kocacıklıoğlu YAPI Dergisi’nin Aralık sayısında anlattı.

Ezri Tarazi Özgürlük Tasarımcısı
İsrailli tasarımcı Ezri Tarazi ile İTÜ Mimarlık Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olan İçmimar Saltuk Özemir’in yaptığı söyleşide Tarazi, tasarıma ve tasarım eğitimine yaklaşımını anlattı. Tarazi’nin tasarımlarının sergilendiği “Tarazi Design Studio: Kişi-Başına” başlıklı sergi 15 Aralık 2007’ye kadar Garanti Galeri’de açık kalacak.

Ayrıca;
- Erzurum Evlerine Ne Olmuş; Nigan Bayazıt
- “Saatçi Dede” Ahmed Eflâkî; Şule Gürbüz, Şinasi Acar
- Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu; Mustafa Aslıer
- Akmerkez/Sanatmerkez; Gülseli İnal

YAPI Aralık sayısında...

Yapı Dergisi web sitesi için tıklayınız