yapi.com.tr Gündemin Nabzını Tutuyor



Yayına başladığı 2001 yılından itibaren kullanıcı sayısı giderek artan, sektörün öncü portalı www.yapi.com.tr, düzenlediği anketlerle de gündemin nabzını tutuyor. Kullanıcıların fikirlerini özgürce beyan ettiği bir platform olan www.yapi.com.tr anket sayfalarında, kullanıcılar hem ankete oy verip hem de yorum yapabiliyorlar.

İşte 2008 yılı boyunca www.yapi.com.tr’de yayımlanan anketler ve kullanıcıların görüşleri...

www.yapi.com.tr okurları, "Four Seasons Oteli'nin arkeolojik alanda ek bina inşaatıyla başlayan tartışma, koruma kurullarını yeniden gündeme getirdi. Sizce de hata koruma kurullarında mı?" anketine %64 oranında "Evet, koruma kurulları yeniden yapılandırılmalı" yanıtı verdi. %36 ise "Hayır, koruma kurulları bilinçli bir şekilde yıpratılmak isteniyor" dedi.

"Danıştay 6. Daire'nin Karayolları arazisi imar planının yürütmesini durdurma kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" anketine okurların %73’ü "Zorlu'ya haksızlık yapıldı" derken, %27’si "Hukuk üzerine düşeni yaptı" dedi.

Uzun süren tartışmalar sonucunda Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzaladığı günlerde yayımladığımız "Türkiye gecikmeli de olsa, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçeve belgesi olan Kyoto Protokolü'ne taraf olmayı kabul etti. Sizce kararın etkisi ne olacak?" anketine %65 oranında "Mutlaka olumlu katkıları olacaktır" yanıtı verilirken, %35 de "Karar almak konusunda çok geç kalındı. Bu saatten sonra sembolik bir imza olmaktan öteye geçemeyecek" dedi.

Yine 2008 yılında tartışma konusu olan Tarlabaşı Yenileme Projesi hakkında yaptığımız "5366 Sayılı Kanun uyarınca, Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan edilen Beyoğlu Tarlabaşı'nda yapılması planlanan projeyi onaylıyor musunuz?" anketine %54 "Tarlabaşı uzun zamandır ihmal edilen bir bölgeydi. Yenileme projesini yerinde buluyorum" derken, %46 da "Kentsel Sit Alanı ilan edilen bir bölgenin içinde yer aldığı için yenilemeden önce korunması gerekir. Projeyi onaylamıyorum" dedi.

"Arkeolojik sit alanlarının tüzel kişilere tahsisinin yolunu açan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun verdiği İlke Kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?" anketine www.yapi.com.tr okurlarının %75’i "Karar ile SİT alanları 'inşaat alanı'na çevrilecek", %12’si "Ziyaretçilere açık olması kaydıyla bence bir sakıncası yok" ve yine %12’si "Özel sektör imkanlarından yararlanılacağı için bu alanlar gelişecek" yanıtını verdi.

Belediyeler Yasası ile ilgili yayımladığımız "Türkiye genelindeki 869 belde belediyesinin kapatılmasını öngören Belediyeler Yasası hakkında ne düşünüyorsunuz?" anketine verilen yanıtlar ise şöyle oldu: %52 "Belediyeler Yasası tamamen oy kaygısı nedeniyle hazırlanmıştır; derhal iptal edilmeli", %32 "Söz konusu beldelerde yaşayanlar arasında bir referandum yapılmalı ve bu sonuca göre karar alınmalı", %17 "Anayasa Mahkemesi konuyu derhal gündemine almalı ve gerekeni yapmalıdır."

Sektörü oldukça etkileyen küresel ekonomik kriz ile ilgili hazırladığımız "Dalga dalga yayılan küresel ekonomik krizin, inşaat sektörü üzerindeki etkisi sizce nasıl olacak?" anketine gelen yanıtlar ise %59 "Her sektörde olduğu gibi inşaat sektörü de krizden yara alarak çıkacak", %18 "İnşaat sektörünün krizden etkilenmesi kaçınılmaz. Ancak diğer sektörlere oranla daha geç etkilenecek", %13 "Kriz anlarında yatırımcıların gayrimenkule yönelmesiyle, bu kriz inşaat sektörü için bir fırsata dönüşebilir" ve %9 "Çözüm üretilmesi koşuluyla, sektör krizden olumsuz etkilenmeyecek; ama büyüme de gerçekleşmeyecek" şeklinde oldu.