yapi.com.tr Okuyucularından Siluet Yorumu



www.yapi.com.tr’nin 16 Ocak – 06 Şubat 2012 tarihleri arasında oylamaya açtığı "Sizce tarihi silueti bozduğu iddia edilen binaların şehircilik ve mimarlık bağlamında nasıl bir uygulamaya tâbi tutulması gerekiyor?" anketine 250 kişi katıldı. Ankete katılan okuyucuların yüzde 63’ü "Söz konusu binaların silueti bozmaması ve kendinden sonraki uygulamalara emsal oluşturmaması için yıkılması gerekiyor" yönünde oy kullanırken yüzde 29’u "Yapıların, Park Otel gibi tıraşlanması gerekiyor" yönünde oy kullandı. Ankete katılan okuyucuların yüzde 8’i ise söz konusu yapıların, Tarihi Yarımada’nın ya da siluetin içinde yer almadığı dolayısıyla yıkılmaması gerektiği yönünde oy kullandı.

Ankete katılan ve anket kapsamında görüş bildiren okuyucuların büyük çoğunluğu binaların hızla yıkılması gerektiğini belirtirken, konunun " müsamaha kaldırmayacağını" ve "tıraşlamanın bir çözüm olamayacağını" belirtti. Aynı yönde yorum yapan anket katılımcılarının bir kısmı da belediyelerin "şehir tahrip edilircesine inşaat izin veriliyor" olmasından yakındı.

Öte yandan bazı okuyucular, "silueti bozan durumdan tıraşlanarak çıkabiliyorlarsa" bu alternatifin de bir yöntem olarak değerlendirilebileceği yönünde yorumda bulundular.

Ankete yorum yapan okuyucular arasında konunun "istihdam" odağında ele alınması gerektiğini vurgulayan ve "açı değiştiğinde arka plana her durumda, silueti bozan binaların gireceğini" belirten okuyucular da oldu.



Ankete gelen dikkat çekici yorumlardan bazıları: