yapi.com.tr Okuyucularının Gözünden İstanbul'un Dünya Mirası Sınavı



www.yapi.com.tr okurları, 'tehlike altındaki dünya mirası' listesine alınmaktan son anda kurtulan İstanbul için verilen sözlerin tutulup tutulmayacağından emin değil. www.yapi.com.tr'nin 02 Ağustos - 03 Eylül 2010 tarihleri arasında oylamaya açtığı "Brezilya'da toplanan UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin İstanbul'u 'Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne almaktan vazgeçmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?" anketine 75 kişi katıldı. Anketi oylayan okuyucuların yüzde 51'i, "Süreç daha da kötüye gidecek ve kültürel miras yok olmaya devam edecek" seçeneğini tercih etti. Katılımcılar, olur olmaz yerlere plansız olarak yapılan ve 'daha yüksek, daha büyük yapılar medeniyetin bir gereği ve işaretidir' görüşünü öne çıkaran eğilimlere karşı duracak odakların daha etkin olmalarının gerekliliğine vurgu yaparken, tarihi yarımadanın ve sit alanı olmuş bölgelerin bilinçli yöntemlerle etik olarak koruma yasası çerçevesinde iredelenmesinin önemini savundular. Restoratör Serdar Yaşar'ın yaptığı yorum oldukça dikkat çekiciydi: "Bu mimari eser zenginliğinde gözlerimizin bu kadar kör olması ne acı".

Ankette, "İstanbul, verilen ev ödevlerini tamamlarsa, geçmişteki yanlışlar telafi olur" ve "UNESCO yeterince objektif karar veremedi. Asıl belirleyici olan bundan sonraki süreç" seçenekleriyse katılımcılardan eşit oranda kabul gördü: Yüzde 17. Merkezi ve yerel idarenin kültür mirası konusunda somut adımlar attığına inananların oranı ise yüzde 15'de kaldı.

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin 34. yıllık toplantısında, İstanbul'un 'tehlike altındaki kültür mirası' listesine alınıp alınmayacağı konusu da ele alınmıştı. Toplantı sonucunda, İstanbul'un tehlike altındaki dünya mirası listesine alınması yönündeki talepler oybirliğiyle reddedildi. Bununla birlikte başta Haliç metro geçişi köprü projesi olmak üzere Marmaray projesi, Avrupa kıtasını Asya'ya bağlayacak deniz tüneli, geleneksel ahşap evler için yapılacak bir koruma planı ve tarihi yarımadanın trafik yükünü azaltacak bir mastır plan konusunda düzenlemeler isteniyor.