Yapı Denetim Yasası

2001 yılında Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 19 pilot ilde uygulanan 4708 sayılı Yapı Denetim Yasası, 13.07.2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 81 ilin tümünde uygulanmaya başladı. ‘Yapı Denetimi’ sistemi, kamuya ait yapı ve tesislerle yasada belirtilen ruhsata tabi olmayan yapılar hariç, yurt genelinde özel binalarda uygulanıyor.

Söz konusu yasayla ilgili olarak özellikle İnşaat Mühendisleri Odası’ndan “depremselliği ve sorunları aynı olan bir coğrafyada iki farklı sistem uygulamasına son vermesi bakımından ilk bakışta olumlu görünmekle birlikte, yasanın eksik, yanlış, aksayan ve uygulanamayan yanlarının ilgili tarafların görüşlerine başvurularak yeniden düzenlenmesi gerekliliği” eleştiri geldi. Oda şunları ekledi: “Mevcut yasada mesleki yeterlilik, eğitim, belgelendirme, izlenebilirlik, denetim mekanizmasının etkin ve yaygınlığı ve kamu yapılarının denetim dışı kalması gibi çok önemli eksiklikler bulunmaktadır. Ayrıca yürürlükteki diğer yasa hükümleriyle çelişkiler de bulunmaktadır”

Benzer bir eleştiri “düzenlemenin deprem riskini azaltmaktan çok, haksız rekabet yaratacağı” yönünde idi ve İzmir Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Sekreteri tarafından yöneltildi.