Yapı Denetimi Daha Sağlam İnşaat Yapılmasını Sağlıyor

Yapı Denetim Kuruluşları ve Laboratuvarları Derneği Başkanı M. Kürşat Kahratlı, yapı denetiminin büyük masrafa yol açtığı iddialarını reddederek 100 metrekare sobalı bir evin yapı denetim hizmet bedelinin KDV hariç 678 milyon 489 bin lira olduğunu söyledi.

Yapı Denetim Yasası’nın konut yapacak vatandaşa eski uygulamalara nazaran avantaj sağladığı, bunun yanı sıra inşaat süresince denetimlerin dikkatli bir şekilde yapılmasıyla inşaatta kalitenin yükseldiği bildirildi. İnşaat piyasasındaki tıkanıklığın ise ülkenin içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan kaynaklandığı belirtildi.

Yapı Denetim Kuruluşları ve Laboratuvarları Derneği Başkanı M. Kürşat Kahratlı, yaptığı açıklamada, yürürlükteki yasanın amacının can ve mal güvenliğini teminen imar planına, fen, sanat ve sağlık kurallarına, standartlara uygun kaliteli bina yapılması için proje ve yapı denetimini sağlamak olduğunu söyledi.

Kürşat Kahratlı, inşaat sektöründe ana işverenin devlet olduğunu, bütçe imkanlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle devletin harcama miktarını düşürmek için yatırım yapmadığını dile getirerek ayrıca kamu yapılarının denetim dışında olduğunu vurguladı.

Kahratlı, 100 metrekare sobalı bir evin yapı denetim hizmet bedelinin KDV hariç 678 milyon 489 bin lira olduğunu ifade ederek şu bilgileri verdi: “Bütün test giderleri, mimar ve mühendis ücretleri, ulaşım giderleri düşünüldüğünde bu bedelin çok düşük olduğu görülecektir. Kaldı ki bu bedel 4 taksitte tahsil edilmektedir. Yapı denetim kuruluşları taşıyıcı sistemlerden 15 yıl, diğer sistemlerden 2 yıl sorumludur. Yaklaşık 700 milyon liraya 15 yıl sorumluluk? Bu sistem kalksın diyenler bu sorumluluğu alabilecekler midir? Yapı denetiminin eksiklikleri bulunabilir. Ancak her deprem sonrası sorumlu arama devri sona ermiştir. Bu yasa sorumluluk ve yetkilendirmeyi tarifleyerek ‘Nerede bu devlet?’ söylemlerine son vermiştir.”

Yasa yanlış anlaşılıyor

Yapı denetim firma yetkilileri de inşaat yapılacak binanın projesi, zemin etüdü, belediyenin aldığı imar ve ruhsat harcı yapı denetimi ile ilgili olmadığını belirterek harçların ve diğer kalemlerin yapı denetim yasasından dolayı alınmadığını vurguladı. Eski usulde proje kontrolü yapılmadığı halde, mimar ve mühendisler tarafından yapılan inşaat kontrollerinin sağlıklı işlemediğini ve daha pahalıya geldiğini kaydeden firma yetkilileri, şu bilgileri verdi: “2002 fiyatlarına göre mimar, inşaat, makine, elektrik mühendislerine ödenecek miktar 887 milyon lirayı buluyor. Buna KDV dahil değil. Hem de bu para yapı denetiminde olduğu gibi 4 taksitte değil, peşin alınıyordu. İşte yapı denetimiyle aslında vatandaş daha avantajlı duruma geçiyor. Burada hem vatandaş kârlı çıkıyor hem de inşaat denetimi başı boş kalmıyor. Çünkü yapı denetiminin uygulanmasında denetim firmaları sorumluluğu üzerine alıyor.”

Öte yandan belediyeye ödenen inşaat ruhsat harçları cep yakıyor. En yüksek harcı Adapazarı Büyükşehir Belediyesi alıyor. Harçlar belediye meclis üyelerince ve encümence belirlendiği için her belediye farklı rakamlar uyguluyor. Büyükşehir Belediyesi 100 metre kare tek katlı inşaatın yer durumuna göre 1,5–2 milyar lira ruhsat harcı alırken Serdivan Belediyesi 800 milyon–1 milyar, Erenler Belediyesi de 500 milyon lira harç tahsil ediyor. Vatandaşlar ise harçların yüksekliğinden yakınıyor.