YAPI Dergisi Ağustos Sayısı Çıktı!



YAPI Mimarlık Kültür ve Sanat Dergisi'nin 273/Ağustos sayısı çıktı.

YAPI'nın bu sayısında yine mimarlık ve sanat gündemindeki ilginç konular yer alıyor:

Doğan HASOL; "Olaylar-Yorumlar"da gündemdeki bazı konulara değiniyor. "Okul Nasıl Seçilir?" derken İTÜ ve MSÜ'nün üniversite statüsüne kavuşmasında İsmet İnönü'nün payına ilişkin bir anıya yer veriyor. İTÜ'deki rektörlük görevi sona eren Gülsün Sağlamer'in üniversiteye katkılarını dile getirip "Teşekkürler Gülsün Sağlamer" diyor. Ve "Mimarlık Vakfı'nda Yeni Bir Dönem"e girerken hedeflenenleri aktarıyor.

Enis KORTAN; "Mimarlık ve Heykel" arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları ele aldığı yazısında, çağdaş heykel ve mimarlığın birbirine koşut giden gelişimini de örnekliyor.

Erdem YÜCEL; "Restoratör Mimarlardan Macit Rüştü Kural"ın yaşamı ve çalışmalarını anlatıyor.

Selçuk SAYAN; Rönesans'ın bütün dönemleri boyunca Floransa'da planlanmış ve uygulanmış en büyük proje olan Boboli Bahçeleri'ni "Rönesans Peyzaj Sanatı ve Boboli Bahçeleri"" başlıklı yazısında tanıtıyor.

Ahmet Vefa ORHAN; Frank Lloyd Wright'ın orta sınıftan insanlar için kendilerinin bile yapabilecekleri kadar basit konutlar üretme fikrini "Wright'ın Usonian Hayali ve Hayalkırıklığı: Usonian Evleri ve 'Usonian Automatic' Yapım Sistemi" başlıklı yazısında aktarıyor.

Nigan BAYAZIT; "Ettore Sottsass'ın Endüstriyel Tasarım Mimarlığı"nı anlatıyor.

Devabil KARA; "Elektronik Çağın Fütürizmi ve Sanal Ortamın Değerleri"ni tartışıyor.

Güven BİRKAN; Mimarlar Odası'nın 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla gündeme gelen tartışmaya "70'li Yılların Hakkını Yemeyelim" başlıklı yazısı ile katılıyor.

Derya Nüket ÖZER; "Muschamp'tan Bize Ne mi?" başlıklı yazısında günlük basında ve mimarlık yayınlarında mimarlık eleştirisi eksikliğine dikkat çekiyor.
"Uygarlığın Büyük Yağmacıları"nda ise "Geçmişimiz İçin Bir Gelecek" konulu sempozyumda Irak'taki kültür mirası yağmasına ilişkin dile getirilenleri aktarıyor.

YAPI'nın bu sayısının mimari proje konuları ise;
· Mimari tasarımı Gehry Partners'a ait olan Massachusetts'teki "Stata Center"
· Mimari tasarımı Cengiz Kabaoğlu'na ait olan Ankara'daki "Yeni İsviçre Büyükelçiliği"
· K. Kutgün Eyüpgiller, Ahmet Ersen ve Kaya Özgen'in gerçekleştirdiği "Irgandı Köprüsü Restorasyon ve Rökonstrüksiyon Uygulaması"
· Uluslararası Yaşlılar Evi Proje Yarışması'nda birinci olan Selim Velioğlu, Yüksel Demir ve Orkun Özüer ekibinin projesinin yanısıra ikincilik ve üçüncülüğü alan projeler.

Her ay olduğu gibi bu sayıda da mimarlık, sanat ve yapı dünyasından haberler, duyurular, tartışmalar, yayın tanıtımları YAPI'nın güncel sayfalarında yer alıyor.