YAPI Dergisi'nden Ocak'ta 'İçmimarlık' Eki



YAPI Dergisi’nin Ocak sayısıyla birlikte özel bir 'İçmimarlık Eki' veriliyor. Ekin içeriğinde, güncel içmimari proje örneklerine yer veriliyor; farklı amaçlara yönelik ürünler gruplanarak mercek altına alınıyor. Ayrıca ekte mimar ve tasarımcılara, tasarladıkları kadar içinde bulundukları mekânların üzerlerinde nasıl bir iz bıraktığı; mağaza, otel, restoran gibi daha çok kamusal kullanımı olan mekânlardan hangilerini beğendikleri ve bu beğeniye etki edenin ne olduğu soruları sorularak, yanıtları, örnekledikleri projelere sarmalanmış bir biçimde paylaşılıyor.

Güncel Dosya: Bostanlar

Aysun Koca’nın hazırladığı dosyada, “İstanbul’un Yaşayan İki Bostanı (Yedikule ve Kuzguncuk Bostanı) Neden Yok Edilmek İsteniyor?” sorusuna yanıt aranıyor, bostan mücadelesinin içinde olanların görüşlerine yer veriliyor.

Statoil Bölgesel ve Uluslararası Büroları

Statoil Bölgesel ve Uluslararası Büroları projesinde strüktür, birbirleriyle aynı boyutlarda birbiri üzerine bindirilmiş beş büro modülünden oluşuyor. Her bir modül, farklı biçimlerde konumlandırılmış. a-lab’in tasarladığı proje Norveç’in Fornebu kentinde yer alıyor.

Priştina Uluslararası Havalimanı Adem Jashari Yeni Terminal Binası

Tekeli-Sisa Mimarlık Ortaklığı’nın tasarladığı Kosova’daki Yeni Terminal Binası’nın tasarımında havalimanlarındaki kapasitenin sürekli büyümesi ve havacılık teknolojilerinin gelişmesi göz önüne alınarak projenin, işlevsel olarak esnek çözümlü, boyutsal olarak kompakt ve ekonomik olması hedeflenmiş.  

Ankara Otizmli Çocuklar Eğitim Merkezi

Bir Sosyal Sorumluluk Projesi olan Eğitim Merkezi’nde yapısal çözüm içe kapalı bir grafik düzende biçimlendirilmeye çalışılmış. Uz Mimarlık Atölyesi’nin tasarladığı merkezde otizimli çocukların özellikleri dikkate alınarak dolaşım alanlarında özel önlemler alınmış.

MUCEM Koruma ve Kaynak Merkezi

Corinne Vezzoni & Associates’in tasarladığı Marsilya’daki yapının basit kütlesi, biçimlendirilmiş yekpare bir kayaya benziyor. Renkli brüt betondan kabuk sayesinde, pürüzsüz, parlak ve yansıtıcı beyaz betonun yapının sade biçimi içerisinde öne çıkması sağlanmış.

Dini İşlevli Bir Yapı

Yapının tasarımı, insan yaşamının İslamiyetteki üç eşit evresini (doğum, yaşam ve ölüm) yansıtıyor ve üç evrenin birbirinden ayrılmaz zamansız bir bütün oluşturmasını simgeliyor. Arhingengineering’in tasarladığı yapı, Karadağ’da yer alıyor.

WWF-UK Yaşayan Gezegen Merkezi

Woking, Birleşik Krallık’taki WWF-UK Yaşayan Gezegen Merkezi’nin peyzaj tasarımında izlenen yaklaşım, basit ekolojik tasarım düşüncesini temel alırken, bulunduğu alana duyarlı ve onunla bütünleşen bir peyzaj ve yapı geliştirmeyi amaçlıyor. Peyzaj tasarımı Grant Associates’e eait.

Ayrıca;

-    Kızıl Devrimden Kültür Devrimine Perm; Zeynep Günay
-    Archiprix-Türkiye 2013
-    2013 S.O.S İstanbul Mimarlık Öğrencilerine Açık Fikir Projesi Yarışması “Taksim Bölgesi İçin Alternatif Öneriler”
-    Tümdengelim Tasarım Süreci; Uğur Ulaş Dağlı, Nil Paşaoğluları Şahin
-    Hareketli Strüktürler; Feray Maden
-    “Bu Gidişatın Sona Ermesi Lazım” Tayfun Pirselimoğlu ile Söyleşi; Elif Şahin Hamidi
-    “Bir Tabloda İki Ressam” Ayça Ersoy ile Söyleşi; Yasemin K. Enginöz

YAPI Ocak sayısında...