YAPI Dergisi’nin ARALIK Sayısı Çıktı!



YAPI Dergisi’nin ARALIK sayısında Patxi Mangado Arquitectos’un tasarladığı EXPO Zaragoza için İspanyol Pavyonu projesine geniş yer veriliyor. Dergide Türkiye’den ve yurtdışından proje ve uygulamalarla, çeşitli konulara ilişkin makaleler ve söyleşiler de yer alıyor. Ayrıca YAPI Dergisi, ARALIK sayısında “Binalarda Enerji Verimliliği” başlıklı özel bir ek veriyor. “Binalarda Enerji Verimliliği” eki, 5 Aralık’ta yürürlüğe girecek olan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ve zorunlu olacak Enerji Kimlik Belgesi”nin kapsamı ve içeriğine odaklanıyor.

“Mimarlıkta Gericilik ve Tutarsız Yaklaşımlar”

Doğan Hasol, derginin Aralık sayısındaki “Mimarlıkta Gericilik ve Tutarsız Yaklaşımlar” başlıklı yazısında “Hâlâ Selçuk ve Osmanlı yapılarının taklidinden medet uman, bu yoldan yeni bir mimarlık yaratılabileceğini sanan yöneticiler, toplumun, ekonominin, gereksinmelerin, teknolojinin, kısaca çağların değiştiğinden habersiz görünüyorlar.” diyor.

Porsche Müzesi

Delugan Meissl Associated Architects’in tasarladığı Stuttgart’taki Porsche Müzesi’nin tasarımında izlenen temel kavram, markanın değişken ve canlı özelliğinin mimarlık diline tercüme edilmesi. Müze, Porsche markasının bu özgün özelliklerini hem mekânsal hem de duyusal olarak konuklara iletiyor.

Tallinn Belediye Binası

Tarihi doku ile modern kıyı şeridi arasında bir bağlantı oluşturan Estonya’daki Tallinn Belediye Binası’nın tasarımı BIG Architects’e ait.

EXPO Zaragoza 2008 İspanyol Pavyonu

Ebro Nehri’nin kıyısında yer alan, Patxi Mangado Arquitectos’un tasarladığı İspanyol Pavyonu özgün silueti ile EXPO 2008 boyunca konukları kendine çekti. İspanyol Pavyonu mimari tasarımı sayesinde EXPO Zaragoza 2008’in en çekici mekânlarından biri haline geldi.
               
Nevşehir Otobüs Terminali

Ofis Mimarca’nın tasarladığı Nevşehir Otobüs Terminali’nin kavramsal çıkış noktasını, Kapadokya’nın gizemli topografyasının en belirgin özelliklerinden olan doğal taş doku, girinti, doğal doluluk-boşluklar, amorf formlar ve sığınma dürtüsü oluşturuyor.

Güzelkent Sosyal Kültür ve Ticaret Merkezi

İstanbul Kumburgaz’daki Güzelkent Sosyal Kültür ve Ticaret Merkezi’nin tasarımı Mimari Tasarım Merkezi’ne ait. Yalın bir geometriyle ve olası en fazla ışıklı cephelerle tasarlanan yapıda, saydamlık, sadelik, aydınlık ve esneklik projenin temel amaçları olmuş.

Philips Türkiye Genel Müdürlüğü

İçmimari tasarımını Sistema’nın yaptığı İstanbul, Ümraniye’deki Philips Türkiye Genel Müdürlüğü’nün iç mekânı modern, doğal enerji kaynakları kullanımı yüksek, yatay iletişime açık, çok yönlü kullanım olanağına sahip bir büro kurgusu ile tasarlanmış.
 
“Günışığı ve Mimarlık” Sempozyumu Üzerine

Vedat Tokyay’ın yazısı Hollanda’nın Rotterdam kentinde düzenlenen “Günışığı ve Mimarlık” sempozyumunda günışığı temelinde tartışılan insan sağlığı, mekân tasarımı, kentsel çevre ve sürdürülebilirlik gibi konular üzerine odaklanıyor.

Ayrıca;

- Orta-Geç Tunç ve Demir Çağı Anadolusundan Kent Sistemi Örnekleri; Alev Erarslan
- Sürdürülebilir Kentler, Yavaş Şehir Hareketi ve Yerel Yansımaları; Ahu Dalgakıran, İlknur Türkseven Doğrusoy
- Mimarlıkta Düzen Kavramının Bilgikuramsal Çözümlenmesi; Emine Köseoğlu
- Ruhsat Alımında Gecikmeler; S. Zeynep Doğan, H. Murat Günaydın, Aysu Demirciefe
- Gizemli Frig Vadilerinde Bir Matmazel’in İzinde Kültürel Peyzaj: “Asar Kale, Yapıldak Köyü”; Kemal Nalbant
- Dilin Söyleyemedikleri Düş, Balina ve Gölge; Ezgi Bakçay

YAPI Aralık sayısında...

Yapı Dergisi'ni satın almak ya da dergiye abone olmak için tıklayınız