Yapı Dergisi'nin Mayıs Sayısı Çıktı



Foto: Francisco Nogueira

MAAT-Sanat, Mimarlık ve Teknoloji Müzesi

Dışa dönük bir görünüme sahip yapı, nehir ve daha geniş anlamda dünyayla yeni bir ilişki önerirken, sanat galerisinin güçlü ancak hassas, alçak yapısı, çağdaş sanat, mimarlık ve teknolojinin kesişiminde yer alıyor. Portekiz’in Lizbon kentinde yer alan projenin tasarımını AL_A yapmış.

Çankaya Üniversitesi Yeni Kampusu

Erkal Mimarlık’ın yaptığı tasarımda yapılar arasında iç boşluklar ve sürprizli dış mekân dizileri ile yayaların kullanacağı adalar planlanmış. Arazinin farklı kotlara oturan çok hareketli doğası da kullanılarak adalar arasındaki bağlantıları sağlamak için yapıların kendilerinden yararlanılmış.

Kintele Kongre Merkezi

Program kapsamında büyük kütlelere sahip 1.500 koltuklu Kongre Salonu, 300 kişilik Başkanlık Salonu, 1.000 koltuklu Ziyafet Salonu ve 1.000 kişilik Meydan avlularla birbirinden ayrılacak şekilde sıra halinde dizilmiş. Kongo Cumhuriyeti’nde yer alan projenin tasarımı Avcı Architects’e ait.

Kadıköy Gençlik Merkezi

Yapının avlu çevresinde geliştirilen blok biçimi yapının mimari programının düzenleyici unsuru olmuş. Yarı olimpik kapalı havuzun geniş açıklık gerektiren hacmi avlunun altında bodrum katta çözümlenmiş, kapalı havuzun üstü yapının zemin kotunda avlunun döşemesi olarak tasarlanmış. Projenin tasarımı Ali Kural’a ait.

Mermerler Plaza

Ergün Mimarlık’ın tasarladığı Mermerler Plaza İstanbul, Kozyatağı’nda yer alıyor. Yapının E-5 otoyolu üzerindeki konumu itibariyle görünürlüğü oldukça yüksek. Bina, kat bahçeleri kullanılarak yatayda ve düşeyde parçalanmış, farklı malzeme kullanımıyla ayrıştırılmış kütlelerin kompozisyonu şeklinde ele alınmış.

Roma Evi

Ercan Ağırbaş, Almanya’daki “Roma Evi“nin inşa etme, yıkılma, yeniden inşa etme vb. öyküsünün şimdilik son bölümünü yazmakta.

Avrasya Tüneli Operasyon ve Bakım Merkezi

Operasyon ve Bakım Merkezi, proje ana aksının hemen üzerinde ve tünelin Asya girişine bakacak şekilde konumlandırılmış. GMW MIMARLIK’ın tasarladığı yapı İstanbul, Üsküdar’da yer alıyor.

SALT Araştırma FFŞ Salonu

İstanbul, Karaköy’deki SALT Araştırma FFŞ Salonu’nun tasarımı SANALarc Mimarlık’a ait.

Alexis Şanal, okuma kültüründen kütüphane yapılarının değişen içeriğine ve Ferit F. Şahenk Okuma Salonu’nun tasarımına uzanan sorularımızı yanıtladı.

Ayrıca;

- 20. Yüzyıl Başlarında Riga’da  “Art Nouveau” Üslubu; Oya Şenyurt

- Oturmanın Ergonomisi; Genco Berkin, Uğur Özcan

- “Zaten, Biz Hep Buradaydık”; Zeliha Burtek

YAPI Mayıs sayısında...