Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2012 Sona Erdi



Bu yıl 35. kez gerçekleştirilen ve açılışı Federal Almanya Ulaştırma, İmar ve Kentsel Gelişim Bakanlığı Genel Sekreteri Rainer Bomba ile sektörün önde gelen isimlerinin katılımıyla yapılan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2012 sona erdi. Balkanlar, Rusya ve BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı içine alan kapsama alanıyla bölgenin en büyük yapı malzemeleri fuarı olma özelliğini taşıyan ve 2 – 6 Mayıs 2012 tarihleri arasında düzenlenen Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un, geçtiğimiz sene Rusya Federasyonu’nun katılımıyla gerçekleştirdiği “Konuk Ülke Projesi” 2012’de Almanya Federal Cumhuriyeti ile sürdü.



Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul’un sadece bir fuar olmadığını, aynı zamanda bir iş platformu olduğunu vurgulayan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay, bu yıl 109 bin 420 ziyaretçiyi ağırlayan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2012 için şunları söyledi:

“Sektörde ülkemiz ve bölge ülkelerinin en büyük fuarı olan Yapı Fuarları – Turkeybuild İstanbul’u, 35. yılında, bir kez daha sektörün büyümesine katkı sağlayacak başarılı bir organizasyonla geride bıraktık. 109.420 ziyaretçinin ağırlandığı, beş gün süresince binlerce iş bağlantısının gerçekleştiği fuar bu yanıyla verimli bir iş platformu olduğunu bir kez daha kanıtlamış oldu. Fuarın İş Geliştirme Platformu kapsamında; Federal Almanya’yı konuk ettiğimiz Konuk Ülke Projesi, fuar öncesinde uluslararası arenada gerçekleştirdiğimiz Türk İnşaat Forumları, fuar sırasında organize ettiğimiz 3. Avrasya Yapı Forumu ve 2014 Kış Olimpiyatları Soçi İnşaat Yatırımları Forumu gibi etkinlikler de fuarın başarısında önemli bir rol üstlendi. Türkiye ve bölge ülkeleri yapı sektörlerinin büyüme potansiyeline önemli katkılarda bulunan Yapı Fuarları – Turkeybuild’i ülke ekonomimiz ve sektörün gelişme trendine paralel olarak gelecek yıllarda da aynı profesyonel yaklaşım ve heyecanla düzenlemeye devam edeceğiz”.

35. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Türkiye yapı sektörünün dünyaya açılan kapısı oldu

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Türkiye ve yakın coğrafyasının inşaat sektörleri için yön gösterici ve belirleyici nitelikte çok sayıda etkinlik ve buluşmaya ev sahipliği yaptı. Bunlardan ilki, T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (OAİB) tarafından düzenlenen ve fuarın hemen öncesinde, 1 Mayıs 2012’de gerçekleştirilen ikili görüşmeler ile başlayan Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul 2012 Alım Heyetleri programı oldu.



İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Avrupa İşletmeleri Ağı (AİA) organizatörlüğünde Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un 2012 ayağında düzenlenen “Firmalar Arası İkili Görüşmeler”; Almanya, Avusturya, İtalya, Romanya ve İran'dan fuar için İstanbul'a gelen yabancı firmaları Türk şirketlerle bir araya getirdi ve somut işbirliğine dönüşmeye aday 120’yi aşkın görüşmeye sahne oldu.



Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) işbirliğinde organize edilen ve İş Geliştirme Platformu'nun en önemli ayaklarından olan “3. Avrasya Yapı Forumu” ise, OPORA Rusya - Rusya Bölgelerarası KOBİ İnşaat Şirketleri Birliği üye şirketleri, Sudan Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Elnagi Musa Elsheikh Hamdan ve Mohamed Sanoussi, Rusya - Kaliningrad Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aleksei Zinovev, Azerbaycan T.C Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Mammad Aliyev, BACIW - Bulgaristan İnşaat Yatırımı ve İzolasyoncular Derneği üye kuruluşları, Tataristan Cumhuriyeti Kazan Belediye Başkanlığı Sermayeli İnşaat ve Yenileme Daire Başkanlığı'ndan Yuriy Petrenko ve TexnoNikol Genel Müdürü Nailya Valeeva'nın katılımıyla gerçekleştirildi. 



Türkiye yapı sektörünün uluslararası buluşma noktası olan 35. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un bir diğer önemli etkinliği ise, yaklaşan kış olimpiyatları öncesinde Rusya - Soçi'deki yatırımların ele alındığı “2014 Olimpiyatlarına Yaklaşırken: Soçi Yatırımları Bilgilendirme Paneli” oldu. Yapı sektöründen temsilcileri Soçi-Rusya Heyeti ile bir araya getiren panelde, şehirdeki son durum ve ileriye dönük yatırım olanakları hakkında bilgi verildi ve Türkiyeli girişimcileri somut adımlar atma mesajı iletildi.



2012, Yapı Fuarı – Turkeybuild için ödüllerin de yılı oldu

Türkiye yapı sektörünün 5 gün boyunca kalbinin attığı 35. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, çok sayıda sektörel ödül törenine de ev sahipliği yaptı. Yapı sektörünün en büyük ödülü olan Altın Çekül “Yapı Ürün Ödülü2012”,  Fuarın açılışında 20. kez sahiplerini buldu. Ödül, 'VitrA Watersmart Susuz Pisuvar' ürünü ile Eczacıbaşı Yapı Gereçleri A.Ş’ye takdim edildi.



35. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’un ikinci günü ise, Fuarın artık gelenekselleşen Altın Mıknatıs Ödülleri sahiplerine dağıtıldı. Birincilik ödülü; tasarımı İbrahim Avcı, uygulaması ise Tuhan Mimarlık’tan Fırat Tuhan tarafından üstlenilen Türk YTONG standına verildi.



B2B Medya dergilerinden ‘Yalıtım’ tarafından bu sene 9.'su düzenlenen "Yatırım Sektörü Başarı Ödülleri 2011" ile, Çatı ve Cephe Dergisi tarafından organize edilen "Çatı & Cephe Malzemeleri Ödülleri"nin ödül töreni de, 35. Yapı Fuarı - Turkeybuild'e paralel olarak Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Karadeniz Salonu'nda gerçekleştirildi.



İzocam ise, bu yıl on ikincisi gerçekleşen üniversite öğrencilerine yönelik “Yalıtım Yarışması”nda ilk üç dereceyi paylaşan proje sahiplerine ödüllerini, Yapı Fuarı – Turkeybuild 2012 İstanbul’daki standından düzenlenen törenle takdim etti.

Fuarın nabzı Ocak 2012’den bu yana atıyor

İlk iletişim çalışması 10 – 14 Ocak 2011 tarihleri arasında Essen Almanya’daki DEUBAU Yapı Malzemeleri Fuarı’nda gerçekleştirilen “Konuk Ülke Almanya” programının Türkiye tanıtımı, 16 Şubat Perşembe günü Türk Yapı Sektörü Raporu değerlendirmesi ile birlikte Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlik Salonu’nda gerçekleştirilmişti. Fuarların İş Geliştirme Platformu tarafından ‘Konuk Ülke Almanya’ projesine paralel olarak düzenlenen Türk İnşaat Forumlarının ilki ise, 2 Mart 2012’de Rusya/Krasnodar’da düzenlenen Rusya Yugbuild Yapı Fuarı’nda gerçekleştirilmişti. Türk İnşaat Forumları 16 Mart’ta Sofya/Bulgaristan’da, Bulgarian Building Week Fuarı paralelinde Bulgaristan Sanayi ve Ticaret Odası’nda ve 10-11 Nisan’da Rusya/Moskova’da Mosbuild Fuarı'nda düzenlenen toplantılar ile devam etti.

Uluslararası Yapı Fuarı - Turkeybuild 2012 takvimi

25. Uluslararası Yapı Fuarı - Turkeybuild Ankara / 20 – 23 Eylül 2012
18. Uluslararası Yapı Fuarı - Turkeybuild İzmir / 11 – 14 Ekim 2012