”Yapı Kullanma İzin Belgesiyle İlgi Çalışma Yapıyoruz”



Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, "İnşaat ruhsatı alıp, kat irtifakı kurup, yapı kullanma izin belgesini bir şekilde alamayan yapılarımız var. Bunlarla ilgili çalışma yapıyoruz" dedi. Demir, "Kırsal Alanda Yöresel Mimarinin Geliştirilmesi Kayseri Pilot Projesi" açılış töreni için geldiği Kayseri'de, Vali Mevlüt Bilici'yi ziyaret etti.

Bakan Demir, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Kayseri'de mevcut durumun tespiti, malzeme kullanımı ve gelecekte kırsal yerleşimlerle alakalı bir rapor çalışması gerçekleştirildiğini, bunun Türkiye'de ilk defa yapılan bir çalışma olduğunu söyledi.

Bu çalışmayı daha sonra Anadolu'daki tüm vilayetlerde yaygınlaştıracaklarını ifade eden Demir, "Kırsal yerleşim, artık İl Özel İdarelerinin yetkisinde. Biz de Bakanlık olarak hem kentlerde hem de kırsalda yerleşime politika üreten, onlara stratejik destek veren, buna katkı sağlayan bir konumda bulunuyoruz. Bu çalışma, önümüzdeki yeni yapılanmalara daha çok katkı sağlayacak" dedi.

Kayseri'nin özel bir mimari zenginliğinin bulunduğuna dikkati çeken Bakan Demir, "Bizler artık kırsalda da babanın yaptığı evde oturamayan çocuklar değil, babadan yapılanı onların da kullandığı bir yapılaşma arzu ediyoruz. Türkiye'de yapılaşma, bundan sonra bütünlük içinde yürümeli. Hem kentte hem kırsalda sürdürülebilir bir geleceğe hem sanatsal hem mimari özelliğiyle değer katmayı arzuluyoruz" diye konuştu.

Kat mülkiyetine geçiş kolaylığı

Kat mülkiyetine geçişte kolaylık sağlayan yeni düzenleme yaptıklarına da değinen Demir, bu konuda değişiklik öngören kanunun, TBMM'de kabul edildiğini, Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından yürürlüğe gireceğini anlattı. Yeni düzenlemede daha önce uygulanan cezai müeyyidenin kaldırıldığını, vatandaşların döner sermaye ücretlerinden kurtarıldığını ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Hükümetimiz, kamu kurum ve kuruluşlarında hizmeti vatandaşın ayağına götüren bir anlayışı benimsemiştir. Yerinden yönetimler konusunda çok ciddi reformlar yapılmıştır. Vatandaşlarımızla ilgili tüm işlemler, kat irtifakı kurulma aşamasında yapılıyordu. Yapı kullanma izin belgesi alınması demek, yapının kat mülkiyetine geçişe hazır hale gelmesi anlamı taşıyordu zaten. Biz, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile görüşüp, oradaki bürokratik işlemlerin vatandaş tarafından yürütülmeden de gerçekleşebileceğini gördük ve bunu gerçekleştirdik."

Bakan Demir, "İnşaat ruhsatı alıp, kat irtifakı kurup, yapı kullanma izin belgesini bir şekilde alamayan yapılarımız var. Bunlarla ilgili çalışma yapıyoruz. Muhtelif nedenleri iyice gördükten sonra üzerinde çalışma yapıp, o konudaki problemleri de aşmayı planlıyoruz" dedi.