Yapı Sektörüne Teşvikte Fransa ve Almanya Modeli Örnek Alınmalı

Katma değeri yüzde 90 olan seramik sektörünün karşı karşıya olduğu sorunların çözümü halinde cari açığa katkı yapabileceğini belirten Türkiye Seramik Federasyonu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, yarım kalan konut sektörünün tamamlanması için Fransa ve Almanya’daki teşviklerin Türkiye’ye de uyarlanmasını önerdi. Bodur, “İç pazarda piyasanın canlandırılması için maddi teşviklerin dışında da yapılabilecek şeyler var. Örneğin Fransa’da, Almanya’da dar gelirlilerin konut alımına özel teşvikler veriliyor, yenileme yatırımlarında vergiler düşüyor, mortgage kredisi alan faizini vergiden düşürebiliyor. Bu tarz teşvik ve düzenlemelerin Türkiye’ye de uyarlanması gerekir” dedi.

Bodur, seramik dünyasında bir iletişim platformu haline gelen 21. UNICERA Seramik ve Banyo Fuarı’nın hazırlıkları ile ilgili basın toplantısında, kriz ortamındaki sektörün yeniden canlandırılması için diğer önlem önerilerini de şöyle sıraladı: “Ayrıca, havacılık, uzay ve enerji gibi sektörlerde kullanılan teknik seramik gereçlerin üretimi özel bir teşvik konusu yapılmalı ve Türkiye’de bu sanayi geliştirilmeli. Belli bir sınırın üzerinde ihracat yapan firmalara uluslararası rekabeti kolaylaştıracak teşvikler yapılabilir. Bir Kuzey Afrika ülkesine Arap Birliği’ne üye bir ülke sıfır, Avrupa Birliği üyesi bir ülke yüzde 14, biz yüzde 40 vergi ile mal ihraç edebiliyoruz. Bunu telafi edecek bir sistem devreye sokulabilir.”

Bodur, sektörün durumu, sorunları ve teşviki ile ilgili olarak da şunları söyledi:

4 2007’de 104 milyon m2 seramik kaplama malzemesi ve 9 milyon parça seramik sağlık gereci ihraç ettik. Dünyanın en büyük üreticileri arasındayız. Sektör 220 bin kişi istihdam ediyor.

4 Şu anda kapasite kullanımımız yüzde 30 ile 70 arasında değişiyor. 28 kuruluş kaplama, 36 kuruluş sağlık gereci üretiyordu. Kriz nedeniyle 7-8 firma kapandı, 4 bin kişi işsiz kaldı. Bunun beceriklilikle, beceriksizlikle ilgisi yok; Türkiye’de sermayeler yetersiz, kredi maliyetleri yükseliyor, satış koşullarında vadeler uzuyor, talep geriliyor. Parayı toplayamıyorsunuz, sermayeniz dayanmıyor ama işçilik, enerji ve benzeri giderleri gününde ödemek zorundasınız. Buna dayanmak kolay değil.

TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın da, “1 Nisan’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılacak UNICERA’ya 20’si yurtdışından 160 firma katılıyor, 70 ülkeden 50 binin üzerinde ziyaretçi bekleniyor” dedi. Fuar kapsamında ünlü mimar Rodo Tisnado, Dante Donegani ve Giovanni Lauda gibi mimar ve tasarımcılar konferans verecek, Çini ustası Sıtkı Olçar’la İznik Çini Vakfı’nın eserleri sergilenecek.