'Yapıların Güçlendirilmesi Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı' 16-18 Nisan'da

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan 'Yapıların Güçlendirilmesi Çalışmaları ve Değerlendirme Toplantısı' 16-18 Nisan 2004 tarihlerinde Ankara'da yapılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet işleri Genel Müdürlüğü''nden yapılan yazılı açıklamada, yakın geçmişte yaşanan acı tecrübeler sonucunda Türkiye'deki binlerce binanın deprem açısından güvenli olmadıklarının ortaya çıktığı belirtilerek, mevcut yapıların da yıkılmaması için güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Türkiye'de deprem öncesi alınacak tedbirler yönünde devletin kurumlarından beklentilerin arttığının belirtildiği açıklamada, çeşitli kaynaklarda, Türkiye'de 15 milyon civarında olan yapı stoğunun yaklaşık yüzde 8'inin güçlendirilmesi gerektiğinin yer aldığı bildirildi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın eksikliği duyulan konulardan biri olan, güçlendirme yönetmeliği hazırlanması konusuna da el atıldığı belirtilerek, konu ile ilgili olarak, bakanlık uzmanları ile çeşitli üniversitelerden konunun uzmanı öğretim görevlilerinin yer aldığı bir komisyon oluşturulduğu ve çalışmalara başlandığı ifade edildi.

Buna göre, ilk yönetmelik taslağının Nisan ayında, tamamen bitiminin de 2004 yılı sonu olmasının hedeflendiği kaydedildi. Komisyonun, 'Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik'in revize edilmesi ve bu yönetmeliğe mevcut hasarlı ve hasarsız yapıların takviye ve onarım yöntemleri ile ilgili bir bölümün eklenmesi konusunda da çalışmalarına halen devam ettiği bildirildi. Ayrıca, komisyonun ilk yönetmelik taslağını yurt içinden 110, yurt dışından 4 uzmanın da katılacağı bu çalışma ve değerlendirme toplantısında ele alacağı bildirildi.

Toplantıya, ABD, Japonya ve Yunanistan'dan katılımcıların geleceği ve kendi ülkeleri ile Avrupa Birliği'ndeki güçlendirme konusundaki düzenleme ve uygulamaları anlatan bildiriler sunacakları ifade edildi. Söz konusu toplantının, Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılandırma Projesi (MEER) mali desteğinde yapılacağı ve hazırlanacak bu yönetmeliğin, Türkiye'de meydana gelen büyük depremden sonra atılan birkaç somut adımdan biri olacağı kaydedildi.