Yapılaşma Dokuyu Değiştirir



Hürriyet'ten Murat Yılmaz'ın haberine göre, Bakanlar Kurulu’nun 23 Haziran 2015 tarihli kararıyla Çayyolu’nda Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı ilan edilen bölgede inşaat çalışmalarının başlamasına tepki gösteren CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, bölge sakinlerinin alanın rekreasyon alanı olarak değerlendirilmesini istediklerine dikkat çekti.  Son gelişmeler üzerine Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle 5 ayrı yazılı soru önergesi de veren Levent Gök, Ankara Hürriyet’e konuştu:

Ağaçlar tahrip edilecek

“Bu kararla bölge, Gordion AVM’nin yanından, karşıdaki sırtlardan itibaren yapılaşmaya açılıyor. Boş alanların tümü on binlerce ağacın dikildiği ağaçlandırma alanlarıdır. Onlar sökülerek ciddi bir yapılaşma olacak. Ağaçlar tahrip edilerek imar planlarıyla villalar, konutlar yapılacak. Bu çok ciddi bir problem. Bu alan Çayyolu Gordion Konutları ve Kafkas Sitesi’nin yanından itibaren köye kadar ulaşır.

Şehir nefessiz kalır

Karşılıklı olarak yapılaşma olduğunda şehir nefessiz kalır. Gordion’un tam karşısındaki sırta villa inşaatı levhası konulmuş. Çayyolu Metrosu depo sahası inşaatına başlanılmış. Bölge İdare Mahkemesi gibi yapılaştırmayı yoğunlaştıran adımlar atılıyor. Yapılaşmayla Çayyolu’nun dokusu değiştirilecek. Buna izin verilmemeli. Oraları ağaçlandıran insanlar rekreasyon alanı olarak değerlendirilmesini istiyor.”

5 ayrı soru önergesi verdi

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, konuyla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle 5 ayrı yazılı soru önergesi verdi.  30 Haziran 2015 ve 17 Mart 2016 tarihlerinde verdiği yazılı soru önergelerini hatırlatan Gök, yeni gelişmelerin semt sakinlerini tedirgin ettiğine dikkat çekerek, önergesinde özetle şu soruları yöneltti:

“Nazım İmar Planında Yaşamkent mahallesinde planlanan son istasyon ve depo sahası Koru mahallesindeki ağaçlandırma alanına niçin kaydırılmıştır? Ağaçlandırma alanındaki imar planı değişiklik kararları ile ilgili olarak 6 meslek odası tarafından dava açılmasına neden olan uygulamalar nelerdir? “İdare-Vergi-İstinaf Mahkemesi”ne ilişkin kararda, Ankaralılar Caddesi’nin doğusunda Kafkas Sitesi ile Yarenler Sitesi arasında kalan ve üzerinde çok sayıda ağaç bulunan yeşil alan “İdare-Vergi-İstinaf Mahkemesi” alanına dönüştürülmüşken yani bu alan mahkeme alanı olarak gösterilmiş olmasına rağmen, plan notlarında söz konusu alan içinde aynı zamanda resmi ve idari tesisler, noter ve banka gibi yapılar, ticaret yapıları, sosyo-kültürel tesislerin de yapılmasının planlanması bilginiz dahilinde mi yapılmıştır? Bu alanın inşaat emsali 3 katı büyüklüğünde (3.0) bir inşaat alanının planlanmasıyla bu alanda devasa bir inşaat gerçekleştirileceği açık değil midir? Bu alanda yapı yüksekliğinin de serbest bırakılarak yüksek katlı bloklar inşa edilmesine olanak sağlanmış olmayacak mıdır?”