Yapılmayanı Yaptı Tarihe Sahip Çıktı



Turizmci Mustafa Sümer, 300 yıllık binayı yıkılmaktan kurtardı, butik otel yapmak için restorasyon başlattı. Bu çabası, sadece kağıt üzerinde koruma altında olan diğer tarihi yapılar için de umut ışığı yaktı.

İzmir’de tarihin hali yürekleri parçalıyor. Eski binalar koruma altında olmalarına rağmen göz göre göre yok olup gidiyor. Kalanlar da aynı sona doğru ilerliyor. Çoğu zamanın yükü karşısında artık güçlükle duruyor, geçmişteki mimari güzelliklerinden eser yok. Duvarları dökülüyor, içleri çöplükten ve mikrop yuvasından farksız. Bu tarih ayıbı, geçmişe nasıl sahip çıkıldığını gözler önüne seriyor.

İşte böyle bir dönemde beklenen adım turizmciden geldi. Bodrum’da tatil köyü işleten Mustafa Sümer, kurtarılmayı bekleyen onlarca eski yapının bulunduğu Karataş semtinde umut veren ışık yaktı. Sümer, yıkılmanın eşiğindeki 300 yıllık Rum evini satın aldı. Tarihi hamamın yanındaki 2 katlı binayı o eski güzelliğine tekrar kavuşturup butik otele dönüştürmek için restorasyon çalışması başlattı.

Devamını diliyor

Sümer, hayatının önemli bölümünün bu bölgede geçtiğini söyledi, diğer tarihi evlere de sahip çıkılmasını istedi. "Çevremiz, hala tinercilerin, ayyaşların kullandığı çok sayıda eserle dolu. Bir bölümü ise yakılmış, yıkılmış. Dilerim burası, devamının gelmesini sağlar" diye konuştu.