Yapısal Çeliğin Konutlardaki Yeri Tartışıldı




İMO Hatay Şubesi ile Kabal Çelik Yapı firmasının birlikte organize ettikleri “Yapısal Çeliğin Konutlardaki Yeri” konulu seminer Belediye Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Seminere konuşmacı olarak katılım gösteren İTÜ İnşaat Fakültesi Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Türk Yapısal Çelik Derneği Başkanı Prof. Dr. Nesrin Yardımcı, “Yapısal Çeliğin ve Çelik Yapıların Özellikleri” Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Altay, “Çeliğin Konutlarda Kullanımında Temel İlkeler” ile Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ö. Selçuk Özdil de “Türkiye’de ve Dünya da Yapısal Çelik Sektörü” konulu birer sunuş yaptılar.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İMO Hatay Şubesi Başkanı Cihat Mazmanoğlu, çeliğin yapılardaki kullanımına ve önemine ilişkin bilgiler verdikten sonra, devletin inşaat sektörünün gelişmesine yönelik bir politika geliştirememiş olmasından yakındı.

Mazmanoğlu, İMO olarak orta ve alt gelir gruplarının ev sahibi olmalarının vazgeçilmez bir hak olarak gördüklerinin altını çizerek, bunu devletin bir kamusal hizmeti olarak gördüklerini ifade etti.

Bu nedenle devletin inşaat sektörünün geliştirilmesi ile ilgili bir politika belirlemesi gerektiğini hatırlatan Mazmanoğlu, “İnşaat sektörü son on yılını krizler içinde geçirmiştir. Kriz inşaat sektörü açısından neredeyse müzmin bir hal almıştır. 2000’li yılların başında patlak veren büyük ekonomik krizler inşaat sektörünü olumsuz yönde etkilemiş, İMF programlarının harfiyen uygulanması çerçevesinde, yatırımların durma noktasına kadar gerilemesiyle krizin boyutları daha da derinleşmiştir” dedi.

Temel insan haklarından biri olan sağlıklı, yaşanabilir ve ucuz konut edinme hakkının finans kurumlarının insafına bırakıldığının altını çizen Mazmanoğlu, dövizdeki olumsuz kıpırdanmalar başta olmak üzere demir, çimento gibi temel yapı malzemelerinin fahiş oranlarda zam görmesiyle orta ve alt gelir gruplarının ev sahibi olma hayallerinin bitirildiğini, bunun da serbest çalışan proje ve taahhüt işleri yapan inşaat mühendislerinin işlerine doğal olarak büyük darbe vurduğunu sözlerine ekledi.

Etkinliğe katılım gösteren isimler arasında yer alan Hatay Vali Yardımcısı Aydın Akkor’da Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatarak, bu çerçevede yapılarda çelik kullanımının önemine dikkat çekti.

Çelik ile betonun birer rakip değil, bir arada yürüyen yapı malzemeleri olduğunun altını çizen Akkor, Türkiye gibi deprem kuşağında olan bir ülkenin yapılarda mutlak çelik kullanımına yönelmesi gerektiğini söyledi.