Yapmak İçin Değil ‘Yıkmak’ İçin Sponsor Gerekiyor



“Dünyanın en güzel cep plajlarından biri” olarak tanınan, ancak beton ve demir yığınlarıyla tahrip edilen Antalya’nın Kaş İlçesi yakınlarındaki Kaputaş Plajı’nın, eski doğal haline döndürülebilmesi için maddi kaynak aranıyor.

Dünya Yaban Hayatını Koruma Fonu (WWF)’nin Akdeniz Programı Proje Müdürü Paolo Guglielmi, WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nergis Yazgan ve WWF uzmanları, Kaputaş Plajı’nda yaptıkları incelemede, Kalkan Belediyesi’nce, tesis yapmak amacıyla dökülen beton ve demir blokların yarattığı tahribatın bir an önce giderilmesi gerektiğine karar verdiler.

Bir grup gazeteciyle Kaputaş Plajı’na düzenlenen gezide bilgi veren WWF Çevre Koruma Direktörü Atilla Uras, önce Doğal sit Alanı ilan edilen, sonra sit alanı kapsamından çıkartılan Kaputaş Plajı’nın dünyanın en meşhur cep plajlarından biri olarak tanındığını bildirdi. Kalkan Belediyesi’nin önceki yönetiminin, buraya bir plaj tesisi ve kafeterya yapmayı amaçladığını, ancak Kaputaş Plajı ve Kanyonu’nun doğal önemini farkedemediğini bildirdi.

Kaş-Kalkan arasındaki karayolundan 45 metre aşağıda bulunan plaja yüzlerce ton hafriyat, beton ve demir döküldüğünü kaydeden Uras, daha sonra yapılan yasal girişimlerle Kalkan Belediyesi’nin Kaputaş Plajı’nı daha da tahrip edecek projesinin durdurulduğunu ifade etti. Ancak, dökülen hafriyat, döşenen demir ve beton blokların bırakıldığı gibi kaldığını kaydeden Uras, bir sonraki kış da kanyondan gelen şiddetli akıntılı suların beton blokları ve demiri yerinden söktüğünü hatırlattı.
“Doğayla şaka yapılmayacağını bir kez daha gördük” diyen Uras, dökülen beton ve suyla yıkılan beton bloklar ve küflenen demir yığınlarının kaldırılmasının önemli bir bütçe gerektirdiğini belirtti. Bunun için WWF olarak sponsor aradıklarına değinen Uras, “Dünyanın her yerinde tanınan Kaputaş Plajı’nı eski doğal haline döndürebilmek için çaba gösteriyoruz. Ancak bunun için gerekli maddi kaynağı WWF’nin tek başına karşılayabilmesi mümkün değil. Kaputaş Plajı’nın beton ve demir yığınından kurtarılması için sponsorluk bekliyoruz” diye konuştu.

WWF Akdeniz Programı Proje Müdürü Paolo Guglielmi de, bütün dünyada Türkiye’nin iki önemli plajla tanındığına işaret ederek, bunlardan birinin Ölüdeniz, diğerinin de Kaputaş Plajı olduğunu söyledi. Guglielmi, “Türkiye’nin tanıtımında kullanılan tüm poster ve broşürlerde yer alan, milyonlarca yabancının bildiği Kaputaş Plajı’ndaki tahribatın bir ön önce ortadan kaldırılması gerekiyor. Dünyada böyle cep plajları yok denecek kadar az. Türkiye Kaputaş Plajı’nın kıymetini bilmelidir” diye konuştu.