'Yargı Kararı Uygulanır'

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın, Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan "İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı" için, "Bu plan değil plansızlıktır. Bu plana itiraz edeceğiz" sözlerine, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan cevap geldi. Plan için iki yıldır en ince ayrıntısına kadar çalıştıklarını belirten Kocaoğlu, "Yargı süreci plan onaylanmasının ardından başlıyor. Ama şimdiden İTO Başkanı Sayın Demirtaş, öngörüsünü sunuyor. Eleştirilerini taslak mastır plan için söylüyor. Tabii ki söyleyecek. En doğal hakkı" dedi.

Tepki vermişti
Önceki günkü İTO Meclis toplantısında konuşan Demirtaş, şunları söylemişti: "Belediyeler sahip oldukları büyük yetkiler nedeniyle bir kentin ekonomi, yatırım, kültür, sanat ve spor alanındaki gelişimini desteklemek, kentin önünü açmak zorunda. Bu plan kentin önünü tıkıyor. Plana itiraz edeceğiz. Yasal süre 23 Temmuz'da doldu. Planının görüşülmesi ekim ayına kaldı."

Normal karşıladı
Demirtaş'ın eleştirilerine, Kocaoğlu dün cevap verdi. ESHOT tarafından alınan 50 belediye otobüsünün imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kocaoğlu, 50 kilometre yarı çapında çok büyük bir alanının master planını hazırladıklarını, bu konuda eleştiri yapılmasının doğal olduğunu söyledi.

Görüşme sürüyor
Nazım İmar Planı'nın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görüşülmeye devam ettiğini de kaydeden Kocaoğlu, şöyle konuştu: "2 sene çalıştık. Artından planı temmuzda Belediyesi Meclisi'ne getirdik. Tartışmalar Meclis'te de sürüyor. Sivil toplum örgütleri ve odalar, bu konuda açıklama yapacak. Gerekirse yargıya gidecekler. Sayın Demirtaş yargıya gitme hakkını herkes gibi kullanabilir. Yargı ne derse o karar uygulanır. Herkes yorum yapmakta serbesttir. Demirtaş'ın sözleri kendi takdiridir."

En doğal hakkı
Yargı sürecinin ancak, planın onaylanmasının ardından başlayabileceğini de kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, "Ama İTO Başkanı şimdiden ön görüsünü sunuyor. Taslak master planı için eleştirilerini söylüyor. En doğal hakkı" şeklinde konuştu.

Destek bekliyor
İmar Planı'nın mevcut yasa ve yönetmeliklere uyularak yapıldığını kaydeden Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti: "Bu konuda cevap vermeye hazırız. Yargıya gidildiği zaman bozulabilecek kararları almamaya aşırı özen gösteriyoruz. İlk defa İzmir'in sağlam bir master planını yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda tüm İzmir kamuoyunun, sivil toplum kuruluşlarının, odaların desteğini bekliyorum. Başarılı bir master planın yürürlüğe gireceğine inanıyorum."