3 Bin Aile Rezidanslı Olacak



Maslak-Levent-Fulya hattının karakteristiği olan rezidanslar, 2005 yılında İstanbul'un Anadolu yakasına da sıçradı. Ataşehir-Kozyatağı-Tepeüstü bölgesinde yapımı süren 8 projede önümüzdeki yıldan itibaren yaklaşık 3 bin aile yaşayacak.

Türkiye'de son yıllarda gayrimenkul sektöründe yaşanan patlama ile birlikte rezidans kavramı da sıkça gündeme gelmeye başladı. Rezidansların alışveriş merkezi ve ofisle birlikte servis edildiği projeler hız kazandı. Avrupa yakasında hali hazırdaki Akmerkez ve Metrocity gibi örneklerden sonra, inşaatı devam eden Kanyon projesi de rezidans, alışveriş merkezi ve ofis binalarını aynı konseptin içinde sunuyor. Anadolu yakasında, sadece 2005 yılında satışa çıkan ya da çıkması planlanan rezidans projelerine baktığımızda 8'in üzerindeki projede 3 bin konutluk bir arz ortaya çıkıyor.

Rezidans ya da Residence, eskiden büyükelçilerin yaşadığı ve bir otel standardında servis aldıkları konutlara verilen isimdi. Şimdi rezidans'ın kelime anlamı değişti; İstanbul rezidanslarla doldu. Başlangıçta İstanbul'un Levent, Maslak, Beşiktaş bölgesinde projelendirilen rezidanslar, 2005'te bu kez Anadolu yakasında ve özellikle de Kozyatağı-Ataşehir-Tepeüstü bölgesinde yoğunlaştı.

Antrium Residence
Ümraniye Carrefour Vega'nın yanındaki projede yer alan toplam 420 konutun 290'ı satıldı. Daireler 1+1'den 4+1'e kadar tek katlı, 5+1'den 7+1'e kadar ise dubleks. Fiyatlar 130 bin dolar ile 530 bin dolar arası. Antrium'da profesyonel site yönetimi mevcut. Bunun dışında pek çok servis hizmeti var. Bu projeye rezidans özelliğini profesyonel site yönetimi, spor alanları, havuz ve otoparklar veriyor.

Atapol Residence
Ergün Polat İnşaat'ın Ümraniye'deki 213 dairelik projesinde büyük bir bölüm satılmış. Şu anda 35 daire satılık. Dairelerin fiyatları metrekare başına bin 200 dolar olarak açıklanıyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Polat, "Proje rezidans olarak tanımlanıyor. Bununla kalite ve hizmet anlayışını kastediyoruz. Gerçekten bu kavrama karşılık gelen projeler ise Türkiye'de Akmerkez, Polat Tower gibi projeler. Bizde kapalı otoparklar, vale hizmeti, kapalı havuz, kreş, kuaför, sağlık klübü, market... temizlik ve eczane dışındaki her hizmet sunuluyor" diyor.

Ataşehir Residence
Ataşehir girişinde Emlak GYO'ya ait proje 187 bağımsız bölgeden oluşuyor. Bunlardan 180 tanesi daire, 7 tanesi ise ofis. İnşaata ve satışlara 2004 Temmuz'da başlanan projede satılık 3 daire kaldı. Fiyatların her dönem yüzde 5 ile 20 arasında zamlandığı Ataşehir Residence'de dokuzuncu döneme ait son fiyatlar 3+1'ler için 360-380 bin YTL.

Flora Residence
Kozyatağı'nda 120 metre yüksekliğiyle Anadolu yakasının en yüksek yapısı olacak Flora Residence 34 katlı. Farklı tipte 368 dairenin olacağı projede dairelerin metrekare fiyatları 3 bin dolar. Flora'nın en belirgin özelliği 7 gün / 24 saat daire sahiplerine hizmet sunması. Projede yaşayanlar sürekli resepsiyon hizmeti alabilecekler. Flora Residence'de bir doktor ve hemşirenin bulunduğu sağlık merkezi, evcil hayvan pansiyonu ve güzellik salonu da var.

Sima Residence
45 konuttan oluşan projede 7 adet 3+1, 2 adet 2+1 olmak üzere toplam 9 daire kaldı. 3+1'lerin fiyatları 200 bin, 2+1'lerin fiyatları ise 160 bin dolar. Sima Residence yoğun taleple karşılanınca projenin hemen yanında 2 dönümlük bir arazide Sima Residence 2 planlanmış. Sima Residence Satınalma Müdürü Ozan Alemdaroğlu, "Bunu Sima Residence 3 takip edecek ve üç blokta toplam 150 daireye ulaşılacak" diyor ve ekliyor: "Bizde resepsiyonu andıran çok geniş bir karşılama alanı var. Ama Türkiye'de bu kavramın gerçek açıklamasına en yakın proje Akmerkez" diyor.

Artell-Koytur
Artell İnşaat, Koytur ile birlikte Ümraniye Tepeüstü'nde Anadolu yakasının ilk 'alışveriş merkezi-ofis-rezidans' üçlüsünden oluşan projesini başlatıyor. 125 milyon dolara malolacak projeye ilk kazma Nisan 2006'da vurulacak. Bu yeni proje Ümraniye Tepeüstü'nde ve IKEA'nın hemen yanında inşa edilecek. 215 bin metrekarelik bir alanda 3 adet rezidans kulesi, 1 adet ofis kulesi ve bir de alışveriş merkezi bulunacak. Projenin yabancı ortağı ise ismi henüz açıklanmayan dünyaca ünlü bir otel grubu. Projede yer alacak adet rezidans kulesi 30'ar katlı olacak ve 45 bin metrekare üzerine inşa edilecek. Dairelerin büyüklükleri ise 80 metrekare ile 200 metrekare arasında olacak. 120 metrekareden 200 metrekareye kadar olan daire seçenekleri, istenen özelliklerde modüler sistem ile üretilebilecek. Dairelerin metrekare birim fiyatları da şu anda 3 bin dolar olarak belirlenmiş.

Atapark Residence
Nazar İnşaat'ın Ataşehir'deki projesinde büyüklükleri 61 metrekare ile 265 metrekare arasında değişen değişik konut seçenekleri var. Proje bin 760 metrekare iki bolakta toplam 58 konuttan oluşuyor. Fiyatlar 120 bin ile 370 bin dolar arasında değişiyor. Projede açık-kapalı yüzme havuzu, yürüyüş yolları, dinlenme terasları, spor salonları, Türk hamamı ve sauna var.

Mavisu Residence
Güney Ataşehir'deki proje 220 konuttan oluşuyor. Proje 4, 8 ve katlı bloklardan oluşuyor. Daire büyüklükleri 100-250 metrekare arasında değişen projede her daireye depo ve iki araçlık otopark ayrılmış. Farklı boyutlarda 9 yüzme havuzu, 1 kapalı yüzme havuzu, sosyal tesisler, alışveriş merkezi ve hobi bahçeleri projenin özellikleri.