Yarımada Yetki Peşinde



Bodrum'daki belediyeler, Ankara'ya kaptırdıkları yetkilerini geri almaya çalışıyor. Bodrum Yarımadası'ndaki Ortakent-Yahşi Belediyesi, bölgedeki imar planlama yetkilerini belediyelerden alan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kararını mahkemeye taşıdı. Yetki devri kararının iptali için Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açan Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yargıya gitme kararını, bölgedeki diğer belediyelerin desteğiyle aldıklarını söyledi.

Bodrum Yarımadası'ndaki 11 belediyenin imar yetkileri Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Ankara'ya alındı. Karar, geçen yıl 24 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi kararına Ortakent-Yahşi Belediyesi itiraz etti.

Otakent-Yahşi Belediye Başkanı Kocadon şunları söyledi: "Türkiye'nin imar yetkileri Ankara'da olan tek ilçe, şu anda Bodrum. Bu durum, şehirciliği de, planlamacılığı da, demokrasiye de karşı. Savunulur hiçbir yanı yok. Kararın iptali istemiyle Muğla İdare Mahkemesi'ne gerekli itirazı yaptık. Kararın iptali için bir belediyenin dava açması yeterli. Zaten davayı öteki belediyelerin desteği ile açtık. Hukuka güvenimiz tamdır."

Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan da "Yanlış ve anti demokratik bir karar ile karşı karşıyayız. Zaten Bodrum'un yüzde 99'u imara açılmış durumda. Açılacak yer kalmamış. Sadece Güvercinlik'te bazı bölümler var. Buraları yoğunlukla SİT alanları. SİT alanlarını imara açmak için böyle bir karar alındıysa, onu bilemiyoruz. Bakanlık daha önce görüşlerimizi sorduğunda,karşı çıkmıştık. Dinleyen olmadı. Ankara'dan Bodrum'un imar planı yapılamaz. Hukuk mücadelesi sonuna kadar sürecek" diye konuştu.

Hukuki girişimi sivil toplum kuruluşları da destek veriyor. Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı Zeki Köylü, "Yetkinin Ankara'ya alınmasının nedeni açık. Yarımadayı talana açık hale getirmek ve Bodrum'daki 85 bin yatağa 100 bin daha ilave etmek istiyorlar. Peşkeşin, yağmanın en güzel örneğini sergileyecek olan karar, Bodrum'un idam fermanıdır. Bu fermanın mahkemede ortadan kalkmasını umuyoruz" dedi.

İdam fermanı
Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bakanlığın kararına karşı Muğla İdare Mahkemesi'nde dava açan Ortakent-Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, yetki devrinin şehirciliğe, planlamaya ve demokrasiye aykırı olduğunu söylüyor. Bodrum Yarımadası'ndnaki diğer belediyeler ve sivil toplum kuruluşları da Ortakent-Yahşi Belediyesi'nin girişimini destekliyor. Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, 'Bodrum'un imar planı Ankara'dan yapılamaz. SİTalanlarını imara açmak için yetkimiz alındıysa, onu bilemiyoruz' diyor. Bodrum Ticaret Odası Başkanı Zeki Köylü de, kararı 'Bodrum'un idam fermanı' diye nitelendirerek, 'Peşkeşin ve yağmanın en güzel örneğini sergileyecek kararın mahkemede ortadan kalkmasını umuyoruz' diye konuşuyor.