Yasa Değişiyor, Belediye Yeni Gelirlere Kavuşacak

‘Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma’ çalışmaları kapsamında hazırlanan ‘İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı Taslağı’, belediye ve il özel idarelerinin gelirlerini artırırken, vatandaşa da yeni yükler getirecek.

Tasarıda özellikle otellere yönelik konulan ‘konaklama’ vergisi tam tarif edilmediği için şehirde oturanlardan da tahsil edilebileceği yönünde endişeye yol açtı. Belediye hizmetlerinin kalitesi ve sürekliliğinin artırılması için hazırlanan taslak halihazırda belediyeler tarafından alınan vergilerde iyileştirme getiriyor. Tasarı, daha önce belediyelerin pay aldığı emlak vergilerinin tamamını belediyelere bırakıyor. Belediyelere Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) yarısı ile likit petrol gazı (LPG) tüketimi vergisinden yüzde 1 pay alma hakkı da getiren tasarı, ilk kez ‘konaklama vergisi’ konulmasını da içeriyor.

Maliye Bakanlığı verilerine göre, 2004 yılında toplam 1 katrilyon 932 trilyon 484 milyar lira (1,9 milyar YTL) Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edildi. Eğer düzenleme daha önceden yasalaşmış olsaydı belediyer 2004 yılındaki 2 katrilyona yakın MTV’nin yarısını alacaklardı.

Yeniden düzenlenerek belediye gelirleri içine dahil edilen emlak vergileri tahsilatı ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı verileri ise şöyle: 2004 yılında sadece gayrimenkulden düzenli olarak alınan vergiler toplamı 197 milyar yeni lira olarak gerçekleşirken, arazi vergileri toplamı da 152 milyar yeni lira oldu. Elektrik ve telefondan belediyelere aktarılan paya LPG de dahil edildi. Artık tüketilen likit petrol gazı elde edilen verginin yüzde 1’i belediyelere aktarılacak. Tasarıda en çok dikkat çeken yeni gelir kaynağı ise, ‘konaklama vergisi’ oldu. Mahalli olarak getirilen konaklama vergisi, turizm hizmetlerinin finansmanına yardımcı olmak amacıyla getiriliyor.