Yaşam Kalitesinde İstanbul 114. Sırada



Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın her yıl merakla beklenen Yaşam Kalitesi Araştırması sonuçlandı. Dünya genelini kapsayan sıralama, Mercer tarafından yapılmış en son küresel yaşam kalitesi anketinden yararlanılarak hazırlanıyor. Eylül-Kasım 2007 arası dönemde toplanan veriler sonucunda Zürih’in birinci sırada olduğu araştırmada, Viyana ve Cenevre ikinciliği paylaşıyorlar.

Referans şehir New York

215 şehrin dahil olduğu Yaşam Kalitesi Araştırması’nda puanlama, New York baz alınarak gerçekleşiyor. Bu doğrultuda 100 puana sahip referans şehir New York, sıralamada 49. olarak yer alıyor. Bu puanlama esasına göre Zürih 108 puanla birinci olurken, listesinin sonuncusu Bağdat 13.5 puan alabilmiş durumda. Hükümetlerin ve belli başlı şirketlerin çalışanlarını uluslararası görevlere atamalarına yardımcı olmak üzere yapılanan Yaşam kalitesi anketi ile ilgili olarak, Mercer’ın kıdemli araştırmacılarından Slagin Parakatil "İşletmeler, yeni piyasaların belirlenmesi, faaliyetlerin genişletilmesi, kaynakların elde edilmesi ve stratejik olarak yaygınlaştırılmasında sabit güçlüklerle karşılaşmaktalar. Bu araştırma yerel maliyetler ve yaşam kalitesi ile bağlantılı uygun aylık ücretlerin tesis edilmesi, transfer edilebilir becerilere sahip çalışanların uluslararası görevleri kabul etmeye teşvik edilmeleri açısından elzem niteliktedir" açıklamasını yapıyor.

Kıtaların galibi Avrupa

Tüm dünya genelinde gerçekleşen araştırmaya göre, dünya genelinde en yüksek yaşam kalitesine sahip şehirler Avrupa’da bulunuyor. İsviçre ve Almanya Avrupa’nın en yüksek yaşam kalitesine sahip ülkeleri olurken, her birinin listede ilk 10’da üç şehri yer alıyor. Türkiye’nin İstanbul’la temsil edildiği araştırmada, İstanbul 74.7 puanla 114. sırayı Rio de Janeiro (Brezilya) ile paylaşıyor. İstanbul 2007 yılıyla kıyaslandığında 121. sıradan 114’e yükselerek 7 basamak birden atlamış durumda. Slagin Parakatil Avrupa ile ilgili olarak; "Avrupa; altyapı, sağlık ve politik istikrar açısından listeyi domine ediyor. Doğu Avrupa şehirlerindeki yaşam standartları da, Batı Avrupa şehirlerinin seviyesine ulaşmaya başladı" yorumunda bulunuyor.

Kişisel güvenlik araştırması

Mercer’ın Yaşam Kalitesi Araştırması aynı zamanda iç istikrar, suç seviyeleri, yasaların yaptırım gücü ve diğer ülkelerle ilişkilere bağlı olarak en yüksek kişisel güvenlik düzeyine sahip şehirleri de belirliyor. Kişisel güvenlik söz konusu olduğunda Lüksemburg 131.4 puanla birinci sırayı alırken, sıralamanın sonunda yine Bağdat 3.8 puanla yer alıyor. Sıralamada Amerika Birleşik Devletleri’nin en güvenli şehri olarak görülen Chicago 53’üncü sırada bulunurken, Slagin Parakatil çalışanların deniz aşırı fırsatları değerlendirmeleri aşamasında kişisel güvenlik ve aile güvenliğinin en üst düzeyde öneme sahip olduğunu ifade ediyor. Parakatil konuyla ilgili olarak: "Güvensiz veya güvensiz olarak algılanan şehirler, en iyi personeli ve becerileri çekmekte güçlük yaşayabilirler" ifadesini kullanıyor. Kişisel güvenlikte Bern, Cenevre ve Zürih’in ikinciliği Helsinki ile paylaşıyor olması Avrupa’nın en güvenli ülkesi olarak İsviçre’nin konumunu teyit ediyor.

Kanada Amerika kıtasının yıldızı

Amerika kıtasının geneline bakıldığında Yaşam Kalitesi Araştırması’nda ipi göğüsleyen Kanada şehirleri olarak görünüyor. Vancouver dünya sıralamasında dördüncü olarak yer alırken, Toronto (15), Ottawa (19) ve Montreal (22) de ön sıralarda yer alıyor. ABD’de ise Honolulu (28) San Francisco (29), Boston (37), Chicago - Washington (44) ve New York (49) ile ilk 50’nin içinde yer alıyor. Yaşam Kalitesi Araştırması’nda Auckland (5), Asya Pasifik’te yaşam kalitesinin en yüksek olduğu şehir. Bu şehri Sydney (10) ve Wellington (12) izliyor. Asya’nın diğer bölgelerinde ise Singapur 32. sırayı Paris’le paylaşarak 2007’deki yerinin iki basamak üzerinde yer alıyor. Tokyo 35, Pekin ise 116’ncı sırada.

Bağdat kişisel güvenlik açısından en tehlikeli şehir

Türkiye’nin yakın coğrafyası Afrika ve Orta Doğu’ya genel olarak bakıldığında, araştırma sonuçlarına göre Güney Afrika’daki Cape Town (80) bölgede yaşam kalitesi en yüksek olan şehir. Bu şehri Dubai (83) ve Abu Dhabi (87) izlemekte. Yaşam Kalitesi Araştırması’nda en alt sırada bulunan 25 şehrin 19’u Afrika’da yer alıyor.

Kişisel güvenlik açısından Bağdat, 3.8 puanla dünyanın yaşam kalitesi ve kişisel güvenlik seviyesi en düşük olan şehri. Bölgenin en güvenli şehri Abu Dhabi 112 puanla 33. sıradayken onu Dubai (47) ve Port Louis (60) şehirleri izlemekte.

Parakatil "Ortadoğu’daki çeşitli bölgeler, hükümetlerin altyapı, sağlık ve sıhhi temizlik alanlarına yapmış olduğu yatırımlardan önemli ölçüde faydalanmışlardır ve sıralamada yükseliyorlar. Fakat kişisel güvenlik ve politik gerilimler engel olarak kalmaya devam ediyorlar ve bölge şehirlerinin çoğunun sıralamadaki düşük yerlerinin nedenidirler. Çok uluslu şirketler, çalışanlarının maaş seviyelerini ve diğer sosyal haklarını artırmak suretiyle sıklıkla bu durumu telafi ediyorlar" açıklamasını yapıyor.

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması Hakkında

Eylül-Kasım 2007 tarihlerinde 215 şehirde toplanan verilerle hazırlanan Mercer yaşam kalitesi Araştırması 36 anahtar yaşam kalitesi değişkeninin detaylı bir incelemesine ve değerlendirmesine bağlı bulunuyor. Bu 36 değişken aşağıdaki şekilde gruplandırılıyor:

• Politik ve sosyal ortam (politik istikrar, suç seviyeleri, yasaların yaptırıma tabi tutulması vb.)
• Ekonomik ortam (kambiyo mevzuatları, bankacılık hizmetleri vb.)
• Sosyokültürel ortam (sansür, kişisel özgürlük sınırlamaları vb.)
• Sağlık ve sıhhi temizlik (tıbbi gereçler ve hizmetler, enfeksiyöz hastalıklar, kanalizasyon, atık tasfiyesi, hava kirliliği, vb.)
• Okullar ve eğitim (uluslararası okulların standardı ve mevcudiyeti vb.)
• Kamu hizmetleri ve ulaşım (elektrik, su, ulaşım, trafik sıkışıklığı vb.)
• Eğlence (Restoranlar, tiyatrolar, sinemalar, spor ve eğlence vb.)
• Tüketim Malları (gıda, günlük tüketim malları, araba vb. mevcudiyeti)
• Konut (konut, ev aletleri, mobilya, bakım hizmetleri vb.)
• Doğal çevre (iklim, doğal afet kayıtları)