Yaşar'ın Şirketleri Aile Birliğinden bile Öncelikli



Ablası Feyhan Yaşar'dan Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürpriz şekilde devralan İdil Yiğitbaşı, "Nöbet bana geldi. Aile birliği önemli ama Yaşar Topluluğu şirketlerinin sağlıklı yola devam etmesi çok daha öncelikli. Aslolan topluluğumuzdur. Bizlerin verilen görevleri yerine getiren kişiler olduğumuzu bilmesi gerekiyor" dedi. Başta holdingin kurucusu ve Onursal Başkanı Selçuk Yaşar olmak üzere ortakların holding yönetim kurulunda değişime gerek gördüklerini anlatan Yiğitbaşı, holdingte yeni bir dönemin başladığını, aile birliğini önde tutup markaları yurtdışına açacaklarını söyledi.
 
Yönetim anlayışı farkı

İdil Yiğitbaşı, Feyhan Yaşar ile aralarında ortaya çıkan "yönetim anlayışı farkı" nedeniyle holdingte gerçekleşen yönetim değişikliği sonrası Çeşme Altınyunus Oteli'nde ekonomi basını temsilcileriyle buluştu. Amacının yeni yönetim kurulunu tanıtmak olduğunu belirten Yiğitbaşı, sorular üzerine yönetimdeki değişimi de anlattı. Böyle bir değişimin önceden planlanmadığını vurgulayan Yiğitbaşı, "Ortaklarımız bu değişimi gerekli gördü. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı benim devralmam istendi. Ben de kendimi buna hazır hissettim" diye konuştu.

Yaşar Grubu şirketlerinde ve holdingte uzun süredir görev yaptığını hatırlatan Yiğitbaşı, ablası Feyhan Yaşar'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı döneminde, 5 yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığını, holdingte icra görevlerinde bulunduğunu, yönetim kurulunda da epey zamandır bulunduğunu kaydetti. Yiğitbaşı, "Yani, holding başkanlığı için yeteri kadar deneyim sahibiyim. Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar'ın yol göstericiliğinde, yeni yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımla Yaşar şirketlerini daha ileri taşımak için çalışacağım" dedi.
 
Aile birliğine önem vereceğim

Bir soru üzerine, "aile birliğine önem vereceğini" vurgulayan Yiğitbaşı, 1954 yılında DYO'yla yola çıkan Yaşar Holding ve topluluk şirketlerinin, yaklaşık 6 bin kişiyi istihdam ettiğini anlattı. "Çalışanlarımızla, paydaşlarımızla, müşteri ve tüketicilerimizle Türkiye'de önemli bir yere sahibiz" diyen Yiğitbaşı, "Artık bizim için önemli olan şirketlerimizi, topluluğumuzu sağlıklı şekilde geleceğe de taşımak. Yani, şirketlerimizin sağlıklı yola devam etmesi, bizim için daha önemli" şeklinde konuştu.

İdil Yiğitbaşı, "Holdinginizde aile fertleri arasında yaşanan nöbet değişimi sizin için sürpriz oldu mu?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Şirketlerde aile fertleri de dönem dönem farklı roller alabilir. Yaşar Holding'te yaşananı da aile fertleri arasında nöbet değişimi şeklinde görmek gerek. Bizde 3-4 yıl şu görevleri yapacaksın denilmez belli şeyler doğal bir süreç şeklinde gerçekleşir. Zaman gösterir kimin ne iş yapacağını... Ben de birgün yönetim kurulu başkanı olacağım diye çalışmadım, böyle bir beklentim de yoktu. Bugün Yönetim Kurulu Başkanlığı nöbeti bana uygun görüldü. Biz verilen görevi yaparız. Yarın bakarsınız benim için de farklı görevler, roller gündeme gelebilir. Mensubu olduğum aile Yaşar Grubu'ndan daha önemli değil. Ailenin tüm bireyleri şunu öğrenmeli. Aslolan topluluğumuzdur. Bizlerin verilen görevleri yerine getiren kişiler olduğumuzu bilmesi gerekiyor. Şirketlerimiz için daha iyi olacağı düşünülüyorsa hepimiz verilen görevleri yerine getirmeliyiz."

Yiğitbaşı, "Yaşar Holding'te ilk aile içi ayrılık Selim Yaşar ile gündeme gelmişti. Şimdi son gelişmeler sonrası Selim Yaşar'ın holdinge geri dönmesi söz konusu olabilir mi sorusunu, "Şu anda böyle bir konu gündemde değil. Gelecekte ne olur onu bilemem" şeklinde yanıtladı.


 
İnsana yatırım yapacağız

Yeni dönemde daha çok insan kaynağı yönetimine önem vereceklerini vurgulayan Yiğitbaşı, grup içinden daha çok insan yetişmesi için çalışmalar yürüteceklerini söyledi. İnsana yatırım yapacaklarını ifade eden Yiğitbaşı, "Yeni yönetim, iki kişi dışında yeni ve farklı farklı tecrübelere sahip kişilerden kuruldu. Ben pazarlamadan geldim. Şimdi daha çok tüketici ve müşteri odaklı olacağız. Gıdadan geldim ama DYO ile boyada da tüketiciye daha da yaklaşan işler yapacağız. İlk üçte yer alan markalarımızın yerini korumak ve daha da yukarılara taşımak için çalışacağız. Pınar ve DYO markalarımızı yurtdışında büyütmek oralarda da bilinen marka haline getirmek için çalışacağız. Örneğin elimizde DYO gibi bir değer var. Zaten Romanya, Mısır, Rusya'da işler yapıyoruz. Yeni dönemde bu pazarları büyütmek istiyoruz. Boyaya da en az gıda kadar önem vereceğiz. Yurtdışında gıdada süt ve süt ürünleri kategorisinde işler yapabiliriz" diye konuştu.

Yiğitbaşı, girmek ya da çıkmak istediğiniz sektörler olacak mı? şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi: "Şu anda böyle bir düşüncemiz yok. Belki önümüzdeki dönemde düşünülmesi gereken bir konu. Biz bulunduğumuz sektörlerde daha güçlü konumda olmak istiyoruz. Liderliğimiz pekişsin istiyoruz. Bu gücü de yurtdışına taşımakta kararlıyız."

Yiğitbaşı, ihracatlarının toplam ciroları içindeki payının yüzde 5, cirolarının da 2 milyar TL civarında olduğunu söyledi. 84 yaşına ulaşan Selçuk Yaşar'ın halen bazı işlerle bizzat ilgilendiğini belirten Yiğitbaşı, "Selçuk Bey, Yaşar Üniversitesi'ne çok zaman ayırıyor. Ancak kendisine her zaman danışılır ve yardım istenir. Onun görüşlerini mutlaka alıyoruz, çünkü topluluk için çok değerli bir insan ve engin bir deneyimi var. Bazı sektörlerle halen doğrudan ilgileniyor da bunlar DYO ve kültür balıkçılığı ve Çeşme Altınyunus Oteli" dedi.
 
Yönetim Kurulu

Yılmaz Gökoğlu
Hasan Girenes
Mehmet Aktaş
İdil Yiğitbaşı
Servet Topaloğlu
Neslihan Tonbul
Mehmet Kahya
 
Üçüncü kuşak için kuralları yazacağız

İdil Yiğitbaşı, holdingin hisse yapısı ile ilgili şu bilgileri verdi: "Büyük hisse elbette babamız, kurucumuz Selçuk Yaşar'a ait. Çocuklar olarak 3 kardeş eşit hisselere sahibiz. Hiçbirimiz hisse satmadık. Selim Bey'in, Feyhan Hanım'ın ve benim ikişer çocuğumuz var. Yani, üçüncü kuşak 6 kişi. Üçüncü kuşakta henüz çalışma çağına gelen yok. Ancak önümüzdeki dönem için bu konuda dünyayı da örnek alarak kuralları yazılı hale getirmemiz gerekecek. Bir aile anayasamız var. Fakat bu çok eskiden hazırlanmış. Üçüncü kuşaklar pek göz önüne alınmamış. Yeniden hazırlanmalı. Feyhan Yaşar, şirketlerimizin yönetim kurullarında bulunuyor."
 
İş hayatında gıdada uzmanlaştı

Boğaziçi Üniversitesi işletme bölümü mezunu olan İdil Yiğitbaşı 1964 doğumlu. İş hayatına Tütünbank'ta başlayan Yiğitbaşı, 1995'te grubun gıda koordinatörlüğü görevinde bulundu. 2001-2006 arasında Yaşar Gıda Grubu süt ve süt ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Yiğitbaşı, Aralık 2003'te Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevine geldi. İdil Yiğitbaşı, yaşar Topluluğu'nda stratejik planlama sürecinin yeniden oluşturulması, katılımcı yönetim çalışmaları, bilgi sistemleri projesi, Pınar markası kurumsal kimlik, marka kimliği çalışmalarının gerçekleştirilmesinde aktif rol oynadı.