Yassıada Turizme Açılacak



Bir döneme damgasını vuran ancak tarihin derin izleriyle birlikte kaderine terkedilen Yassıada turizme açılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada ile ilgili yeni projeler olduğunu söyledi.

Marmara'nın ortasında, acı anılarla dolu bir ada Yassıada...
 
Türk siyaseti, bir dönem bu adada şimdi harabeye dönmüş bu duvarların arasında nefes alıp verdi. 27 Mayıs darbesinin ardından Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes'le birlikte yaklaşık 500 Demokrat Partili spor salonunda çıktı hakim karşısına.
 
Bugün spor salonu, kaderine terkedilmiş durumda. Yassıada mahkemesi, Celal Bayar, Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu idama mahkum etti.
 
Celal Bayar'ın cezası yaş haddi nedeniyle ömür boyu hapse çevrildi. Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan ise, İmralı Adası'nda idam edildi.
 
Duruşmalar bittikten sonra bir süre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan ada, daha sonra İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Enstitüsü'ne devredildi. Ancak şehre uzak olması sonucu enstitü de 1995 yılında adayı terketti.
 
Bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelen binalar, kırılmış camlar, üzeri yazılı duvarların sessiz çığlığı nihayet duyuldu.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yassıada'nın yeniden hayata kazandırılması için projeler olduğunu söyledi:
 
"Geçmişte acı anılarla dolu olsa da yeniden sosyal yaşama toplumsal hayata kazandırılması gerekiyor diye düşünüyorum. Bir çalışmamız var müze mi olabilir, kültür merkezi mi olabilir, kongre merkezi mi? Bu konuda bir ön çalışmamız var. Henüz net bir şey söylemek için erken."
 
Proje hayata geçerse, belki bir dönemin izleri silinemeyecek ama Yassıada en azından bu metruk (eskimiş) görüntüsünden kurtulacak.