Yassıada’ya Dini Tesise İzin!



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen haziran ayında onaylanan ancak Adalar Belediyesi ile sivil toplum kuruluşlarının tepki gösterdiği Yassıada ile ilgili imar planları değişti.

Adalar İlçesi Yassıada Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama imar plan değişikliği, İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde askıya çıktı. Yassıada ile ilgili yeni planlar 4 Aralık 2013 tarihine kadar askıda kalacak.

Yeni plan notlarına göre planlarda en önemli değişiklik, önceki planlarda yüzde 65 olan inşaat yapma hakkının yüzde 30’a düşürülmesi oldu. Yapılan bu değişiklik, Yassıada’da meydana gelecek yapılaşmayı ciddi oranda düşürmüş olacak. Yüzde 30 yapılaşma hakkının da, Adadaki yeşil alanları ne ölçüde etkileyeceğinin araştırılmasını gerektiriyor.

1. maddeye ek yapıldı

Önceki plan notlarına göre bir diğer dikkat çekici değişiklik ise, “dini tesis” lejantının eklenmesi. Plan notlarının 1. Maddesi şöyle düzenlenmişti: “Turizm+kültürel tesis alanında; otel bungalov, kafe, restoran, heliport alanı, park, açık hava müzesi, meydan, kütüphane, idari bina, müze, konferans salonu, sergi salonu, seyir terası yapılabilir.”

Yeni plan notlarında, “Kütüphane” ile “İdari bina” arasına  “dini tesis” lejantının yerleştirilmiş olduğu görüldü.

Planlar bir ay askıda kalacak

Önceki planlarda bir başka madde içerisinde bulunan “tekne yanaşma yeri, bilet satış yeri ve karşılama yapısı” ifadeleri de 1. Maddeye eklendi.

Yeni planlar bir ay süreyle askıda kalacak. Bu süre zarfında yeni planlara itiraz edilmez ise yürürlüğe girecek. Eğer itiraz gelirse Bakanlık bu itirazları inceleyecek, gerek görürse değişiklik yapacak, görmez ise planları yürürlüğe koyacak.

Alkolsüz Yassıada Araplara mı hazırlanıyor?

Yurt Gazetesi'nin haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yeni plana, otel, bungalov gibi turizm tesislerinin yanına “dini tesis” lejantını eklemesinin, Arap ve Müslüman ülke turizm yatırımcılarını adaya çekmeye yönelik olabileceği şeklinde değerlendiriliyor. Diğer bir amacın da, adada alkol satışının önüne geçmek olduğu belirtiliyor. Adada yapılacak tesisler için alkol satışı ibadethaneye yakınlığı ile engellenmiş olacak. AKP, Alkol Yasası’nı yeniden düzenleyerek ibadethane ve eğitim yerlerine yakın yerlerde alkol satışını sınırlamıştı. CHP’li Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, yaptığı değerlendirmede, Yassıada ve Sivriada’nın yapılaşmaya açılmasını “Dehşet verici bir durum” olarak nitelendirmişti.

Yassıada ile ilgili ilk planlarda yer alan yüzde 65 yapılaşma izni üzerine TOBB adaya 350 milyon liralık yatırım planlamış, yapılaşmanın yüzde 30’a düşürülmesi üzerine bundan vazgeçmişti. Bakanlığın plana “dini tesis” lejantını, Körfez Arap sermayesini buraya çekmek için eklemiş olabileceği belirtiliyor.