Yatağan Çok Mutlu



Baca gazını arıtacak tesis için imza atıldı. Güler: Çevreye 579 milyon harcadık.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Elektrik Üretimi A.Ş. (EÜAŞ) bünyesindeki kamuya ait termik santrallarda bugüne kadar yapılan arıtma tesisi yatırımlarının 579.6 milyon doları bulduğunu, 1.5 milyar dolarlık daha yatırım yapmayı planladıklarını söyledi. Yatağan Termik Santralı'nın arıtma tesislerinin dokuz ay içinde tamamlanması için anlaşma imzalanması ilçede büyük sevinç yarattı.

579.6 milyon dolar harcandı

Samo-B Termik Santralı (TS) 1. ve 2. üniteleri ile Seyitömer Termik Santralı elektro filtrelerinin sırasıyla 8.9 milyon avro ve 17.5 milyon avro bedelle Nurol-Elwo (Polonya) konsorsiyumunca rehabilitasyonuna ilişkin sözleşmeler için dün imza töreni düzenlendi. Yatağan Termik Santralı'nın 1994'te başlayan ancak yarım kalan baca gazı kükürt arıtma tesisinin (BGKAT) dokuz ay içinde tamamlanması için de yapımcı firma ile anlaşmaya varılarak, ek protokol imzalandı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in verdiği bilgiye göre, termik santrallarda baca gazı kükürt arıtması için 518.5 milyon dolar, santrallardan çevreye kül yayılmasını önlemek için 31.9 milyon dolar ve santrallarda elektrik üretimi sonrası oluşan külleri depolamak için de 29.2 milyon dolar olmak üzere bugüne kadar toplam 579.6 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi.

Yönetmeliğe göre, termik santrallardan çıkan baca gazındaki toz miktarının 100 miligramın altında yer alması gerekiyor. Güler, bugüne kadar yapılan yatırımlarla toz miktarının 250 miligramdan 100'ün altına çekildiğini, yapılacak yatırımlarla bu oranın çok daha aşağılara düşürüleceğini söyledi. Güler'in verdiği bilgiye göre, toz miktarı Gökova'daki Kemerköy Termik Santralı'nda 25, Afşin Elbistan-B'de 30, Çan Santralı'nda 20 mg seviyesinde bulunuyor. Afşin Elbistan-A, Seyitömer, Tunçbilek, Kangal termik santralları başta olmak üzere, önümüzdeki süreçte diğer santrallara 1.5 milyar dolarlık daha yatırım yapılacak.

Enerji Bakanı Güler, santral bölgelerindeki 7.3 milyon metrekarelik arazide yapılan ağaçlandırma çalışmasıyla toplam olarak 597.730 adet ağaç dikildiğini belirtti. Güler, santrallardaki arıtma tesislerinin, masraf oluyor gerekçesiyle çalıştırılmadığı iddialarının doğru olmadığını, çalışmamasının ya tesisin yarım kalmasından ya da bir arızadan kaynaklanabileceğini söyledi.

'Tesis tam kapasite çalışacak'

Yatağan'ı kükürtdioksit ve dumandan koruyacak anlaşmanın imzalanması ilçede büyük sevinç yarattı. Yatağan Termik Santralı İşletme Müdürü Aziz Tığ, "İşin 95'lik kısmı tamamlanmıştı. Deneme çalışmaları da başarıyla yapılmıştı. Şu anda eksik ve kusurlu işler tamamlanacak. Yaklaşık olarak sekiz ayda tamamlanacağını tahmin ediyoruz. Baca gazı tesislerinin çalıştırılması bizim için de çok yerinde olacak. Teknik olarak inversiyonlu günlerde güç düşümüne gidiyorduk. Baca gazı arıtma tesisinin yapılmasıyla santral tam kapasitede, güç düşürümüne gitmeden çalışacak. Baca gazı arıtma tesisleri hava kirliliğini önlerken aynı zamanda santralın daha fazla elektrik üretmesine destek olacak" diye konuştu.

Yatağan Belediye Başkanı CHP'li Haşmet Işık da, "Bütün ilgililere çok teşekkür ediyoruz. Büyük bir ıstıraptan kurtuluyoruz. Bir bayram yaşıyoruz. Çok mutluyuz, artık kâbus bitecek" dedi.