Yatağan Duman Altı



Muğla'nın Yatağan ilçesinde termik santraldan çıkan zehirli gazlar nedeniyle yıllardır yaşanan hava kirliliği kış aylarında kaçak kömür kullanımının artmasıyla hat safhaya ulaştı. Özellikle akşam ve sabah erken saatlerde bulut gibi kaplayan kirli hava tabakası ilçede hayatı adeta felç etti. Kirlilik sembolü haline gelen ilçede, vatandaşlar zehir solumamak için sokağa çıkmakta zorlanırken, yetkililer ise birbirlerini suçladılar.

Zehirleniyoruz

Kirliliğin her geçen gün arttığını belirten vatandaşlar, 25 yıldır zehir soluduklarını, yetkililerin her defasında durumu geçiştiren açıklamalar yaptıklarını söyledi. İlçedeki denetimlerin de işe yaramadığını savunan halk, "Çocuklarımızı dışarı çıkarmaya korkuyoruz. Evi havalandırmak için cam açtığımızda içeri kömür kokusu giriyor. Yetkililer neden bu konuya duyarlı değil? Artık önlem almanın zamanı değil mi? Her gün zehir soluyoruz ama kimsenin umurunda değil. Harekete geçmek için birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Yetkilileri göreve çağırıyoruz" diyerek tepki gösterdi.

Kalitesizlikten oluyor

Kömür bayileri hava kirliliğine kalitesiz ve kaçak kömürün neden olduğunu ifade etti. Hava kirliliği nedeniyle ilçede vatandaşların ciddi derecede tehdit altında olduğunu belirten kömür satıcıları, hava kirliliğinin, tamamen kalitesi çok düşük olan ve il dışından getirilen kömürden kaynaklandığını açıkladı.

Yetkililer birbirlerini suçladı

"Kirlilik bizden kaynaklanmıyor"

Kirliliğin santraldan kaynaklanmadığını ileri süren Yeniköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ. (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, "Yatağan'da yaşanan bu hava kirliliğinin bizden kaynaklanması mümkün değil. Baca gazı ünitelerimiz aralıksız çalışmaya devam ediyor. 2009 yılında baca gazı ünitelerimizde uzun zaman bakım ve onarım yaptık. 2010 yılında enerji üretimini arttıracağız. İlçede yaşanan kirlilik yakılan kaçak ve kalorisiz kömürden kaynaklanmaktadır. Bizden değil" dedi.

"Santral lojmanında ne yakılıyor?"

Yatağan'ın CHP'li Belediye Başkanı H. Haşmet Işık, YEAŞ Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu'nun açıklamalarına sert yanıt verdi. Sorumluluktan kaçılmaması gerektiğine vurgu yapan Başkan Işık, "Bu ilçede kirliliğin santraldan de, kömürden de kaynaklandığını biliyoruz. Kimse sorumluluktan kaçmasın. 'kirlilik termik santraldan kaynaklanmıyor' diye açıklama yapılması son derece yanlıştır. Acaba santralın lojmanlarından hangi kömür yakılıyor? Bunu çok merak ediyorum. Yatağan kirlilik şöhretine termik santral sayesinde kavuşmuştur. Bunu kimsenin saklamaya ve gizlemeye hakkı yoktur" diye konuştu.

Santrala ceza yağdı

2007 yılından bu yana santralda yaşanan arızalar sonrası birçok kez santrala para cezası kesildi. Santral yetkilileri cezalar için zaman zaman itirazlar yaptı ve bazı para cezaları iptal oldu. Yatağan'da yaşanan kirlilikten dolayı son iki yılda Termik santrala toplam 1 milyon 95 bin TL para cezası kesildi.

Kirlilik sınır değerin altında

Kirlilik tabakası sebebiyle çıplak gözle görünmez hale gelen Yatağan ilçesinde Çevre ve Orman Bakanlığı Türkiye Hava Kalitesi İzleme İstasyonu tarafından Muğla Çevre İl Müdürlüğü kontrolünde yapılan ölçümler ise bu tablonun tam tersini gösteriyor. Fotoğrafın çekildiği 05.01.2010 günü saat 09.00'da yapılan ölçümlerde Yatağan'da kirlilik oranı SO2 81 mg/m3 olarak ölçüldü. İlçede kirlilik sınırının ise SO2 400 mg/m3 olduğu belirtildi.