Yatağan Gözden Çıkarıldı



Muğla’nın Yatağan İlçesi’ne özel bir şirket tarafından kurulması planlanan ikinci termik santral için yarın düzenlenecek ÇED toplantısı öncesinde sinirler iyice gerildi.

Yatağan köylüleri birinci santralin zehirinden kurtulmak isterken ikinci santralin yapılmak istenmesine sert teki gösterdi. Yatağan Çevre Platformu (YAÇEV) üyeleri üç gün içerisinde bölgedeki iki belde 12 köyü dolaşarak köylülere, ikinci santralin bölgeye felaket getireceğini anlattı. YAÇEV Sözcüsü Avukat Nuray Şahbudak, "Yarın yapılacak toplantıda anlatılacak ÇED raporu ile firma bir taşla üç dört kuş vurmak istiyor. Yatağan ve köylüleri olarak, şiddetli karşı çıktığımız 2. santralin yapılmaması için tüm hukuk yollarına başvuracağız. Devlet ikinci santral yapma kararı alarak Yatağan’ı gözden çıkardığını ortaya koydu" dedi.

Tarih yok edilecek

Santralin kurulacağı cennet bölgedeki Lagina Antik Kenti ve harabelerinde arkeologlar ve rehberlerle birlikte araştırma yapan Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bilge Contepe de, doğa, çevre, ekolojik yaşam ve insan sağlığını yok edecek her türlü yolun halka rağmen denendiğini belirtti. Contepe, "Yaklaşık 5 bin yıllık tarihi geçmişi ve Ege Bölgesi’nin en zengin kültürel varlıkları bulunan Lagina Antik Kenti ile Hekate Tapınağı’nın hemen yanına santral kurmak, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir tarih ve kültür rezaletidir. Toprağın bir karış altından Türkiye’nin en büyük ve en zengin kültür hazineleri fışkırıyor. Yöreden çıkan eserler bunun en güzel göstergesi. Bunun mantığını dünyanın hiçbir yerinde anlatamazsınız. Bölgede tarih fışkırıyor. Bölge, bir kültür kenti ve arkeoloji parkı yapılması gerekirken santral ve maden ocaklarıyla talan edilmek isteniyor. Buraya santral kurmak 5 bin yıllık tarihe saygısızlık yapmakla eş değer, bu nedenle yarınki toplantıya Bodrumlu çevreciler olarak katılıp hak ettikleri tepkiyi göstereceğiz" dedi.