Yataş’a Fransız Ortak



Yataş ile Fransız Cauval Industries arasında Kasım 2005’te imzalanan ortak girişim anlaşması nihai şeklini aldı. Yataş Genel Müdürü Aykut Coşkan, Cauval şirketiyle yüzde 50 - 50 ortaklıkla, Kayseri’de “Valya Mobilya Üretim AŞ” adı altında şirket kurduklarını belirterek, “Şu anda Türk Ticaret Kanunu’na göre şirketin kuruluşu gerçekleşiyor. Akabinde de hem iç hem de dış piyasaya kanepe, çekyat, oturma gruplarının üretimine başlanacak. Haziran - Temmuz 2006’da üretime başlayacağız. Valya, Yataş’ın yurtiçi ve yurtdışı satışlarının yanı sıra; Cauval’in dünya pazarındaki mağaza ve dağıtım kanallarının talebi için de üretim yapacak” dedi.

Yeni işbirlikleri
Yabancı ortakla hareket etmenin ürün yelpazesini geliştirmede etkili olacağını belirten Coşkan, dış piyasada rekabet gücünün de artacağını kaydetti. Fransız ortakla iş akışına göre farklı yatırım alanlarında da ortaklığa gidebileceklerini belirten Aykut Coşkan, “Cauval’in banyo, hazır mutfak dolapları gibi alanlarda yatırımı var. Belki ileriye yönelik olarak bu konularda işbirliğine gidebiliriz. Dolayısıyla işbirlikleri için Valya sadece bir başlangıç” dedi.

2005 bilançolarının henüz netleşmediğini, ancak bu yıl 100-110 milyon dolar ciro beklediklerini belirten Coşkan, yılın ikinci yarısında 10-15 milyon dolar arasında ihracat hedeflediklerini kaydetti.

Halıcılar yeni rekabet yarattı
Yataş’ın bayi profili olarak çok güçlü olduğunu ve sektördeki rekabetten etkilenmediğini kaydeden Aykut Coşkan, halı firmalarının mobilya sektörüne girmesiyle birlikte yeni rekabet ortamlarının oluştuğunu kaydetti. İnşaat sektöründeki canlılığa bağlı olarak mortgage kredilerindeki artışın da bu yıl faydadan ziyade sektörde yavaşlamaya neden olacağını belirten Coşkan, “Ev kredisi alan sabit gelirli insanlar, kredileri ödemek için mutlaka bir kısıtlamaya gidecek” dedi. Coşkan ayrıca, değişim kampanyası başlattıklarını ve bu kampanya çerçevesinde topladıkları eski ürünleri gerekli tadilatları yaptıktan sonra, sosyal sorumluluk anlayışı dahilinde ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyasına bağışta bulunduklarını vurguladı.