Yatırım için Londra Geçmişin, İstanbul Geleceğin Merkezi



Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, geçen günlerde bir bürokrat arkadaşının, yatırım için Londra yerine İstanbul'u tercih eden uluslararası bir firmanın üst düzey yöneticisine niçin İstanbul'u tercih ettiklerini sorduğunu, yöneticininse "Londra geçmişin merkeziydi, İstanbul ise geleceğin merkezidir" yanıtını verdiğini söyledi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICCI) ve Hindistan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Hindistan-Türkiye-Bağımsız Devletler Topluluğu İş Forumu', İstanbul'da başladı. İki gün sürecek forumun açılışında konuşan Ergün, son dönemde Doğu ülkelerinin güçlü bir şekilde tarih sahnesine çıktığını, Batı eksenli bir ekonomik hayat yerine daha dengeli bir ekonomi oluştuğunu söyledi.

Ergün, 2015 yılında dünya otomotiv üretiminin yarısının Asya'da yapılacağının tahmin edildiğini ifade ederek, Doğu ülkelerinin doğal kaynaklar bakımından her zaman zengin oldukları halde bu kaynakları üretimde kullanacak bir saha oluşturamadıklarını belirtti. Türkiye'nin 2002'de Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ile 5.7 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2008'de 56 milyar dolara ulaştığına, 2009'da ise küresel krizin etkisiyle 34 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğine işaret eden Ergün; 2002'de Hindistan'la 600 milyon dolar olan dış ticaret hacminin de 2008'de 3 milyar dolara yükseldiğini, 2009'da 1.8 milyar dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti. Bakan Ergün, "Ancak bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Birkaç yıl içinde BDT ile olan dış ticaretimizin 100 milyar dolara, Hindistan'la olan dış ticaretimizin de 10 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük de sağlam bir ekonomik entegrasyonun en temel şartının lojistik altyapının güçlü olmasına bağlı olduğunu belirterek "Bu maksatla bölgede Türk ve Hint işadamları olarak ortak merkezi dağıtım depoları, lojistik merkezleri kurabiliriz" dedi.
 
Tiflis'te ortak ticaret merkezleri açılacak

Forum için Türkiye'ye gelen Gürcistan Ekonomi Bakanı Vera Kobalia ise Türkiye'nin yatırım ortamıyla ilgili olduklarını, bölgenin kalkınma potansiyelinin, bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin gelişmesiyle doğru orantılı olduğunu söyledi. İki ülkenin, özellikle turizm, tarım ve enerji alanında işbirliği için uygun fırsatlara sahip olduğunu belirten Kobalia, hali hazırda Türk yatırımcılarla Gürcistan'ın çeşitli bölgelerinde ticaret merkezleri açılması için çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Kobalia, "Daha önce olduğu gibi sadece Batum'da değil, Tiflis'te de ortak ticaret merkezi açılması üzerine çalışıyoruz" dedi.

Hindistan Sanayi ve Ticaret Odaları Federasyonu (FICC) Hindistan-Türk İş Konseyi Başkanı Gbs Raju da Türkiye'yle Hindistan arasındaki ticaret hacminin son 3 yılda üç kat arttığına işaret etti. Raju, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, son 15 yıldır Hindistan'ı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olduğunu ve bu ziyaretin ilişkileri daha da güçlendirdiğini kaydetti.
 
İran ile ticaret devam ediyor

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ABD'li yetkililerin İran'la ticaret konusunda Türkiye'ye baskı uyguladığına ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine, "Biz problemlerin en makul yollarla çözümünden yanayız. İşadamlarımız da İran'la ticari ilişkilerini devam ettirmektedirler. Ama uluslararası anlaşmalar, kararlar elbette önemli" dedi.