Yatırım Ortamının İyileştirilmesi için Eylem Planı



Yatırım ortamının bu yıl ve önümüzdeki dönemde iyileştirilmesine yönelik, 72 eylem planı tespit edildi. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (YOİKK) söz konusu Teknik Komiteler Eylem Planı çerçevesinde, 'şirket işlemleri', 'istihdam', 'sektörel lisanslar', 'yatırım yeri', 'vergi ve teşvikler', 'dış ticaret ve gümrükler', 'fikri ve sınai mülkiyet hakları', 'yatırım promosyonu', 'doğrudan yabancı yatırımlar', 'KOBİ', 'kurumsal yönetim' ve 'Ar-Ge' alanlarında uygulanması hedeflenen eylemler belirlendi. YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planı'nda yer alan, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik 72 eylemde sağlanan ilerlemeler, sekretarya tarafından aylık olarak izlenecek ve 3 aylık dönemlerde gelişmeler hakkında YOİKK Portalı aracılığıyla kamuoyu bilgilendirilecek.
    
Bu arada YOİKK toplantısında, kurulun yapısı ve çalışma esasları ile ilgili olarak ''Şirket Kuruluşu Teknik Komitesi''nin ismi, ''Şirket İşlemleri Teknik Komitesi'' olarak değiştirildi. YOİKK Palformunun daha hızlı, esnek ve sonuç odaklı çalışabilmesini sağlayacak yapısal ve işlevsel değişiklikler yapılmasına karar verildi.
    
Şirket İşlemleri Teknik Komitesi Eylem Planı
    
YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planı'nda, 72 ana başlıkta yer alan eylem ve bu eylemler için öngörülen takvim şöyle:
    
''- Şirket kuruluşu ve şube açılışı süreçlerinin basitleştirilmesine ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik çalışma yapılması. (Mayıs 2011-Kasım 2012)
- Yeniden yapılandırma ve tasfiye süreçlerinin kapsamlı bir şekilde incelenerek, basitleştirilmesine ve hızlandırılmasına yönelik çalışma yapılması. (Aralık 2011-Mart 2012)
- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun şirket kuruluşu ve şube açılışı süreçleri ve maliyetleri üzerindeki etkisinin incelenmesi. (Mart 2012)
    
İstihdam Teknik Komitesi
    
- Güvenceli esneklik kapsamında işgücü piyasasına ilişkin Ulusal İstihdam Stratejisinde de yer alacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi. (Haziran 2012)
- 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'na göre işletmelerin eğitici bulundurma ve eğitim birimi oluşturma yükümlülüğü yerine bu faaliyetleri özendirici ve kolaylaştırıcı mekanizmaların oluşturulması. (Haziran 2012)
- Yabancılara çalışma izni verilmesi sürecinin ve kriterlerinin gözden geçirilerek iyileştirilmesi. (Eylül 2011)
- Sektörel istihdam politikalarının oluşturulmasında yararlanılmak üzere, çeşitli kurumlarca hazırlanan sektör stratejileri ve eylem planlarının gözden geçirilmesi. (Aralık 2011)
- İşçi ve işveren konfederasyonları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları veya bunların kurmuş oldukları vakıf ve derneklerce düzenlenen mesleki eğitim kurslarına katılanların da prim desteğinden yararlandırılması olanaklarının araştırılması. (Aralık 2011)
    
Sektörel lisanslar
    
- Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak firmaların geri dönüşümden kaynaklanan yükümlülüklerinin yeniden düzenlenmesi. (Nisan 2011)
- Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği'nin Maden Kanunu'ndaki değişikliklere göre revize edilmesi. (Aralık 2011)
- ÇED Raporu kapsamındaki madencilik faaliyetlerine ilişkin Maden İşleri Genel Müdürlüğüne verilecek Çevre ile Uyum Planının temin edilemeyen eksikliklerinin ÇED sürecinde tamamlanması. (Eylül 2011)
- Kıyı Tesislerine İşletme İzni Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yapılarak izin süreçlerinin kısaltılması. (Eylül 2011)
- 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılmasına Dair Yönetmelik'te değişiklik yapılarak zeytinlik alanları ile işletmelerin arasında bulunması gereken mesafe ile ilgili hükümlerin hafifletilmesi. (Eylül 2011)
- Kaynak sularına ilişkin olarak 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun Belediyelerin verdikleri izin ve yaptıkları denetimler yönüyle 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile uyumlu hale getirilmesi. (Aralık 2012)
- Sektörel lisans maliyetlerinin azaltılması ve sürecin basitleştirilmesi amacıyla Standart Maliyet Modeli Uygulama Kılavuzu'nun hazırlanması ve sistem önerisi geliştirilmesi. (Eylül 2011)
- Madencilik faaliyetleri için alınması gerekli izinlerin Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecinde alınabilmesinin sağlanması. (Haziran 2012)


    
Yatırım Yeri Teknik Komitesi
    
- Büyük ölçekli, katma değeri yüksek, yeni teknoloji getiren veya bir bölgede yapılmasında zorunluluk olan yatırımlar için yatırıma hazır yer sağlanması. (Aralık 2012)
a) Liman ve kıyı dolgu alanları belediye ruhsat harçlarının düzenlenmesi. (Haziran 2012)
b) Liman ve kıyı dolgu alanları, genel olarak devletin hüküm ve tasarrufu altındaki araziler ve orman alanlarına ilişkin emlak vergisi konusunun değerlendirilmesi. (Aralık 2011)
a)Kıyı Yapıları Sektörel Master Planının tamamlanması. (Aralık 2011)
b)Bütünleşik kıyı planlamasına dair Kanun değişikliği yapılması. (Mart 2012)
- Organize Sanayi Bölgelerinde seçilen alan içerisinde yer alan tescil harici alanların, Hazine adına tescilini ve mera alanlarının vasıf değişikliğini beklemeden yer seçiminin kesinleştirilmesi. (Aralık 2011)
- Kapalı alanı 2.000 metrekareden küçük olan ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan özel izin almayan sanayi tesislerinin Organize Sanayi Bölgelerinde kurulmasının cazip hale getirilmesi. (Haziran 2012)
- Kamu taşınmazları envanterinin coğrafi bilgi sistemi ortamına aktarılması ve yatırımlara tahsis edilebilecek arazilerin planlanarak tahsis sürecinin hızlandırılması. (Aralık 2012)
- Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmeliği'ndeki denizde boru hatlarına tanınan 400 metre teknik emniyet mesafesi şartının gözden geçirilmesi. (Aralık 2011)
    
Vergi ve Teşvikler Teknik Komitesi
    
- Gelir vergisi sisteminin yeniden düzenlenmesi. (Haziran 2012)
- Münhasıran yurt dışına hizmet vermek üzere kurulacak hizmet işletmelerinin vergisel yönden teşvik edilmesi. (Haziran 2012)
a) Beyannamelerden birleştirilebilir olanların birleştirilerek bir defada alınması. (Haziran 2012)
b) Beyannameler ile bildirimlerden birleştirilebilir olanların birleştirilerek bir defada alınması. (Aralık 2011)
- Damga vergisi ve harç uygulamalarının gözden geçirilmesi. (Haziran 2012)
- Transfer fiyatlandırması müessesesinin etkin bir şekilde işler hale getirilmesi. (Aralık 2011)
- 2009/15199 sayılı Yatırımların teşvikine ilişkin ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar''da revizyon yapılması. (Mart 2011)
- Yeni yatırım teşvik sistemine ilişkin vergisel uygulamaların açıklığa kavuşturulması. (Nisan 2011)
- Vergi uygulamalarında öngörülebilirliğin artırılması amacıyla çalışma yapılması. (Aralık 2011)
- ARGE'ye yönelik vergi teşviklerine ilişkin uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi. (Temmuz 2011)
- Mükelleflerin borç ve alacak bilgilerinin elektronik ortamda tek hesapta güncel takibi ile mahsup sisteminin çalıştırılması. (Mart 2012)
    
Dış ticaret ve gümrükler
    
- Dış ticaret işlemlerinde zaman ve maliyet artırıcı unsurların kaldırılması amacıyla mevzuatın taranarak gözden geçirilmesi, beyanname ekinde yer alan belgelerin sayısının azaltılması ve uygulamanın etkin yürütülmesini sağlayacak tedbirlerin alınması. (Haziran 2012)
- Türkiye'nin ulusal ve uluslararası lojistik kabiliyetinin artırılması. (Aralık 2012)
- Onaylanmış Kişi Statü Belgesi uygulamasının özellikle ihracata yönelik olarak kriterlerinin düşürülmesi ve kolaylaştırılması. (Aralık 2011)
- İhracat Kıymet Araştırmasına ilişkin hususların yeniden gözden geçirilmesi. (Temmuz 2011)
- Gümrük İdaresi fiziki yapısının iyileştirilmesi. (Mart 2012)
- Serbest bölgelerin tümünde otomasyona geçilmesi. (Haziran 2012)
- Mevcut BİLGE (Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri) sisteminin TARIC (Avrupa Topluluğu Entegre Tarife Sistemi) sistemine uyumunun sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması. (Aralık 2011)


    
Fikri ve Sınai mülkiyet hakları
    
- Patent ve faydalı model, endüstriyel tasarım ile coğrafi işaretlere ilişkin cezai yaptırımlar öngören düzenlemelerin yasalaşması. (Aralık 2011)
- TBMM'deki ve Başbakanlıkta bulunan sınai mülkiyetle ilgili Kanun Tasarılarının (Marka, Patent, Coğrafi İşaretler, Tasarımlar) yeni yasama döneminde TPE tarafından başlatılacak çalışmayla yeniden değerlendirilerek, TBMM'ye sevk edilmesi. (Haziran 2012)
- 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun, AB müktesebatıyla uyumlu olmayan ve uygulamada sorun yaratan maddelerinin değiştirilmesi. (Haziran 2012)
- Hukuk fakültelerinde fikri ve sınai mülkiyet hakları alanında ana bilim dalı açılması. (Eylül 2011)
a) Tasarım Stratejisinin uygulamaya konulması. (Eylül 2011)
b) Patent, Marka, Coğrafi İşaret, Geleneksel Bilgi/Genetik Kaynakları ile Ulusal Fikri ve Sınai Mülkiyet Strateji Belgesinin hazırlanması. (Aralık 2011)
- Fikri ve sınai mülkiyet haklarının işletmelerde kullanılmasının ve ticarileştirilmesinin özendirilmesine yönelik adımların tespiti. (Aralık 2011)
    
Yatırım promosyonu
    
- Kalkınma Ajansları ile Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) arasındaki işbirliğinin daha etkin hale getirilmesi. (Aralık 2011)
- Yurt dışı yatırım tanıtım ağının çeşitlendirilmesi ve etkinleştirilmesine yönelik kamu ve özel sektör yurt dışı temsilcileri arasında işbirliğinin artırılması. (Temmuz 2011)
- Bazı ülkelerin ulusal servet fonlarının, emeklilik fonlarının ve kurumsal yatırımcıların Türkiye'de yatırıma yönlendirilmesine yönelik özel tanıtım programlarının tasarlanması ve uygulanması. (Aralık 2011)
- Serbest bölgelerde yatırım yeri durumuna ilişkin envanter çıkarılması. (Temmuz 2011)
- Kamu ve özel sektörün büyük ölçekli projelerinin aktif tanıtımı için işbirliği yapılması ve ilgili tüm kurumların kullanabileceği bir proje envanteri oluşturulması. (Ağustos 2011)
    
Doğrudan yabancı yatırımlar
    
- Tahkim yargılaması maliyetinin indirilmesi. (Aralık 2012)
- Uluslararası kuruluşlar ve ülkeler tarafından uluslararası doğrudan yatırımlara ilişkin yapılan mevzuat düzenlemeleri hakkında çalışma yapılması. (Aralık 2011)
- Yurt dışındaki siyasi risklere karşı sigorta teminatı sağlanacak yatırımların ve bunlara ilişkin mekanizmaların araştırılması. (Aralık 2011)


    
KOBİ Teknik Komitesi
    
a) Kredi garanti sisteminin KOBİ'ler lehine etkinleştirilmesi. (Aralık 2011)
b) Kredi garanti istemine ilişkin alternatiflerin değerlendirilmesi. (Aralık 2011)
- KOBİ tanımının revize edilmesi. Yönetmelik KOBİ tanımına ilişkin limitlerin günün şartlarına göre revize edilmesi. (Aralık 2011)
- Tekno girişim sermayesinden yararlanan veya Teknoloji Geliştirme Merkezleri (TEKMER)'nde kurulu işletmelerin girişimcilik yetkinliklerinin desteklenmesi. (Aralık 2011)
- KOBİ'lere yönelik danışmanlık sisteminin daha kurumsal, verimli ve etkin bir yapıya kavuşturulması. (Aralık 2011)
- Avrupa Küçük İşletmeler Yasası kapsamında yer alan ''Küçük Olana Tanınan Ayrıcalıklar'' ile ilgili farkındalığın artırılması. (Aralık 2011)
    
Kurumsal yönetim
    
- SPK tarafından yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkeleri'nde değişiklik yapılması. (Haziran 2011)
- ''Borsa Dışı Şirketlerde Finansal Olmayan Raporlama Standartları''nın seçilecek bir veya birkaç KOBİ'de pilot olarak uygulanması. (Ekim 2011)
- ''Borsa Dışı Şirketlerde Kurumsal Yönetim İlkeleri''nin yeni Türk Ticaret Kanunu dikkate alınarak güncellenmesi. (Haziran 2011)
- ''Borsa Dışı Şirketlerde Finansal Olmayan Raporlama Standartları'' ile ''Borsa Dışı Şirketlerde Kurumsal Yönetim İlkeleri''nin tanıtılması. (Aralık 2011)
- ''Borsa Dışı Şirketlerde Kurumsal Yönetim İlkeleri''ni başarıyla uygulayan firmaları sertifikalandıracak bir akreditasyon sisteminin oluşturulması için gereken mekanizma ve oluşturulacak mekanizma ile bağlantılı olarak KOBİ'lere sağlanabilecek destek unsurları (teşvikler, ücretlerde indirimler vb.) hakkında öneriler geliştirilmesi. (Aralık 2011)
    
AR-GE Teknik Komitesi
    
- ''Yüksek Öğretim Kurumlarında Döner Sermaye Gelirlerinden Yapılacak Ek Ödemenin Dağıtılmasında Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik''in üniversite-sanayi ortaklığında yapılacak projelerin sayısını artıracak şekilde gözden geçirilmesi. (Haziran 2011)
- Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında üniversite öğretim elemanlarının 7. yıl izni çerçevesinde yurt içinde özel sektör kuruluşlarında da araştırma ve yenilik çalışmaları için görevlendirilebilmeleri amacıyla düzenlemelerin yapılması. (Aralık 2011)
- Teknoloji Transfer Ofislerinin açılması. (Haziran 2012)
- Türkiye'nin uluslararası yenilik endekslerindeki konumunun fiili durum ile uyumlu olması için çalışmaların yapılması. (Aralık 2011)
- Yurt dışındaki yerleşik Türk araştırmacıların faaliyet ve çalışma alanlarının belirlenmesi, çalışmalarını paylaşabilecekleri Dünya Türk İşadamları platformu ile etkileşim halinde bir platform (Dünya Türk Araştırmacıları Platformu) oluşturulması. (Aralık 2011)
- Özel sektör için teknoloji ve yenilik yönetim sistemi kılavuzunun hazırlanması ve tanıtımının yapılması. (Aralık 2011)
- ARGE ve Teknoloji Yönetimi ile ilgili olarak üniversite programlarında ülkemizin stratejik hedefleri doğrultusunda düzenlemelerin yapılması. (Aralık 2011)
- Teknoloji Platformlarının etkinleştirilmesi. (Aralık 2011)''