Yatırıma Göre Çevre!



Silifke'de çevre için riskli ve yerleşime yakın olduğu için izin alamayan çimento fabrikası, bir plan değişikliğiyle izni aldı. Mersin’in Silifke ilçesinde, Çadırlı ve Gümüşlü köylerine 250 ve 800 metre mesafede kurulmak istenen çimento fabrika alanı, Türkiye’nin Ramsar Sözleşmesi’yle koruma altına aldığı 13 bölgeden biri olan Göksu Deltası’na da sadece 10 km uzakta.

* Haziran 2010’da Çevre ve Orman Bakanlığı proje için ÇED sürecini başlattı. 8 Temmuz 2010’da ‘hayır’ denildi. Gerekçe: “Çevresel olumsuz etkileri bulunan bir faaliyetin kurulmak istendiği alan yerleşimlerin arasında yer alıyor.” Bakanlık Mersin-Karaman Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın (ÇDP) da bu kararı desteklediğini belirtti.

* Ancak aynı bakanlık 5 Kasım 2010’da ÇDP’yi değiştirdi. Köy sınırları yeniden çizildi. Plana bir sanayi alanı eklendi.

* ‘Engel’ler kalkınca Haziran 2011’de ÇED süreci tekrar başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 28 Eylül 2011’de ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Böylece fabrikanın önünde engel kalmadı. Kâğıt üzerinde yapılan değişiklikleri “Haramice” olarak nitelendiren Tarım OrkamSen Mersin Şube Başkanı İbrahim Saygılı, bölgede zeytinlikler olduğunu, fabrikanın 3573 sayılı Zeytincilik Kanunu’na göre yasal olmadığını da savundu.



Çeşitlilik risk altında

Yapılaşma, baraj ve Mavi Tünel’in tehdidi altındaki Göksu Deltası önemli bir kaplumbağa üreme alanı. Bölgede 34 sürüngen ve 332 kuş türü yaşıyor.