Yatırımcı için Rüzgar Tersten Esmeye Başladı



Rüzgar Enerjisi ve Su Santralleri Derneği (RESSİAD) Başkanı Tolga Bilgin, rüzgar santralleri yatırımcılarının piyasada oluşan fiyatlardan dolayı çok zor durumda olduğunu ve yatırımların kredi borçlarını ve hatta faizlerini geri ödemekte zorlandığını söyledi.

RESSİAD Başkanı Tolga Bilgin, Aralık ayında uygulamaya geçen saatlik Piyasa Mali Uzlaştırma (PMUM) uygulamasında oluşan fiyatlardan dolayı, bazı saatlerde, üretilen elektriğin kilovatsaatini (kWh) 1 kuruşun altında satmak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Yetersiz garanti

Rüzgar santralleri dengeleme birimi olmadıkları için, rüzgar ne zaman eserse üretmek zorunda olduklarını kaydeden Bilgin, yine küçük hidroelektrik santralleri de depolamaları olmadığı için deredeki suyun miktarına göre üretim yapmak zorunda olduklarına dikkat çekti. Halen yürürlükte olan 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Yasasında belirtilen 5,5 avro sent olan alım garantisinin yeterli olmadığına da işaret eden Bilgin, fizibilitelerini ve yatırım kararlarını piyasaya ve yeni çıkacak yasaya güvenip hazırlayan ve alan yatırımcıların da zor duruma düştüklerini kaydetti. Bilgin, Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda öngörülen değişiklikleri içeren yasa tasarısının geçen yas TBMM’de ilgili komisyondan geçtiğini söyledi.