Yatırımın Çoğu İstanbul'a...

Bu yıl yapılacak toplam 19 katrilyon 899 trilyon liralık yatırımın 1 katrilyon 770 trilyonluk kısmı İstanbul'a ayrılırken, en düşük yatırım ödeneği 5 trilyon lirayla Bayburt'un oldu.

Kamunun bu yıl yapacağı toplam 19 katrilyon 899 trilyonluk yatırımın 'illere göre dağılımı' belli oldu. İstanbul bu yıl, 1 katrilyon 770 trilyonluk ödenekle başı çekerken, yatırımların yüzde 16'sını da tek başına alacak. Bayburt'a ise sadece 5 trilyon liralık ödenek ayrıldı. Devlet Planlama Teşkilatı verileri esas alınarak yapılan hesaplamalara göre, 2005'te birden fazla ili kapsayan yatırımları içeren muhtelif iller kapsamında 8 katrilyon 959 trilyonluk yatırım yapılacak. Böylelikle iller bazında yapılacak yatırımlar, 10 katrilyon 946 trilyon olacak.
İstanbul'u 816 trilyon liralık ödenek ile Ankara, 565 trilyon ile de Artvin izliyor. Artvin'in yüksek ödenek alması, Çoruh Nehri üzerine yapılan barajlardan kaynaklanıyor. Aynı zamanda Karadeniz Otoyolu nedeniyle bazı Karadeniz illerinin ödeneklerinin fazla olduğu göze çarparken, Ilısu ve Ermenek Barajı nedeniyle de Mardin ve Karaman'ın ödeneğinde bu yıl için büyük sıçrama gözleniyor.

En büyük artış Mardin'de
En az ödenek alan iller sıralamasında Bayburt, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk sırada yer aldı. 10.1 trilyon liralık ödenek ile Aksaray, 10.2 trilyon lira ile de Çankırı en az kaynak alabilen iller olarak sıralandı. Bu yıl, bir önceki yıla göre en fazla ödenek azalışı yüzde 37.9 ile Kahramanmaraş'ta görüldü. Burada, Afşin Elbistan Santralı'nda yapılan çalışmalara paralel ödenek azaltımı olduğu belirtiliyor. Kahramanmaraş'tan sonra yılın en şansız ikinci ili Bolu oldu. Bolu'nun yatırım ödeneği 50.8 trilyondan 34.1 trilyona inerken, yüzde 32.9 azalmış oldu. Tunceli'nin yatırım ödeneği de, bir önceki yıla göre yüzde 32.6 azaldı.

Bu yıl yatırım ödeneği artış şampiyonu ise yüzde 1.240 gibi yüksek artış görülen Mardin oldu. Geçen yıl sadece 18.7 trilyonluk ödenek alan Mardin'e, Ilısu Barajı yapımı için ayrılan ödenek nedeniyle bu yıl 250.7 trilyon ayrılmış durumda. Siirt de şanslı ikinci il. Siirt'e ayrılan ödenek 4.7 trilyon liradan 36.4 trilyon liraya çıkarken, artış oranı da yüzde 674'ü buldu. Karaman'ın yatırım ödeneği yüzde 398, Sinop'un yatırım ödeneği de yüzde 358 oranında artış gösterdi.