Yatırımlar 2004’te % 10 Kısılacak

2004 yılında yapılacak yatırımlarda İstanbul ve Ankara önemli paya sahip olurken; yatırım ödeneği en fazla artan iller Erzincan ve Kırklareli oldu. Yatırımlar IMF ile yürütülen program çerçevesinde yüzde 10 kısılacak.

Ekonominin 2003’te canlanmasının ardından 2004’teki yatırımlarda ise kesinti yapılması bekleniyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürütülen ek önlem paketi kapsamında yatırımlarda yüzde 10’luk kesinti yapılacak. Bu yıl İstanbul’a 936.6 trilyon, Ankara’ya 574 trilyon, Kahramanmaraş’a da 427.7 trilyon lira yatırım ödeneği ayrıldı. Bu yılın en az yatırım alacak ili ise 2.1 trilyon lira ile geçmiş yıllarda olduğu gibi yine Bayburt olurken; Siirt ve Çankırı’ya da sadece 4.7’şer trilyon lira tutarında yatırım yapacak. Ödeneği en fazla artan il, yüzde 262.4 ile Erzincan oldu.

2004’ün ikinci şanslı ile olan Kırklareli’nde de, yatırım ödeneği artışı yüzde 117’ye yaklaştı. Kırklareli’nin ödeneklerindeki artışına neden olarak, ilde yapılacak karayolu, ölçüm istasyonu ve adalet binası projelerinde yapılan ödenek artırımları gösteriliyor. Ödeneği en fazla artan illerden Adana’da da, geçen yıla göre yüzde 109.6 oranında ödenek artışı görüldü.

ÖDENEĞİ DÜŞENLER
Bu yıl geçen yıla göre ödeneği en fazla düşen il ise yüzde 74.6’lık azalış ile Çankırı oldu. Çankırı’nın ödeneğinin bu denli azalmasında, Kızıleşme İsale Hattı Projesi’nin bitişi etkili oldu. Artvin ise geçen yıla göre ödeneklerinin yarısını kaybetti. Bunda Deriner Barajı’na ayrılan ödeneğin 325 trilyon liradan 118 trilyon liraya, Borçka Barajı’na ayrılan ödeneğin 158 trilyon liradan 102 trilyon liraya, Muratlı Barajı’na ayrılan ödeneğin de 74 trilyon liradan 52 trilyon liraya inmesi önemli rol oynadı.
Bu arada Osmaniye, Batman, Antalya, Bayburt, Kahramanmaraş, Çorum ve Ankara’nın ödenekleri de, yıllık enflasyon hedefi olan yüzde 12 altında artış kaydetti.