Yaylacılar AİHM’ye Gidecek



Yüzlerce yıldır kullandıkları ve atalarından miras kalan yaylalarında “işgalci” konumuna düşürülen Çamlıhemşin köylüleri üst mahkemeden de karar çıkmazsa mücadelelerini AİHM’de sürdürecek.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Sal ve Pokut yaylarında yaşayan 138 yaylacı, dedelerinden kalma evlerine kaçak yapı yapmak ve kullanmak suçundan ceza gelmesi üzerine haklarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) aramaya karar verdi. Yüzlerce yıldır kullandıkları ve atalarından miras kalan yaylalarında “işgalci” konumuna düşürülen Çamlıhemşin köylüleri üst mahkemeden de karar çıkmazsa mücadelelerini AİHM’de sürdürecek.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki 1’inci derece doğal sit alanı olan Sal ve Pokut yaylalarında, çoğu dedelerinden kalma taş evleri için “hakkı olmayan yere tecavüz” suçlamasıyla dava açılan ve aldıkları 6’şar ay hapis ile 80’er lira para cezası ertelenen 138 kişinin 5 yıl süreyle denetime tabi tutulması kararlaştırıldı.

Çamlıhemşin Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Metin Gültan, hapis cezası verilerek mağdur edilen yaylacıların, yüzlerce yıldır kullandıkları ve atalarından miras kalan yaylalardaki haklarını savunabilmek adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) müracaat edeceklerini bildirdi. Gültan, asırlardır belirlenen köyler tarafından ortak kullanılan yaylalardaki evlerin tamamına yakınının 100 yıllığın üzerinde olduğunu belirterek bazı sorumsuz kişilerin oluşturduğu yeni yapılar nedeniyle şikâyette bulunması üzerine yaylalarda dava süreci başladığını ifade etti.

‘Sit yasasına muhalefet’

Başlatılan soruşturma sonucunda yayladaki tüm yapıların tespit edilebilen birer mirasçıları hakkında “Sit yasasına muhalefet” ve “hakkı olmayan yere tecavüz” suçlamasıyla dava açıldığını ifade eden Gültan, dava sonucunda ise 138 kişinin “Sit yasasına muhalefetten” beraat ettiğini, ancak “hakkı olmayan yere tecavüz” suçlamasıyla bu kişilerin ceza aldığını, cezalarının ise ertelenip 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasının kararlaştırıldığını belirtti. Gültan, 5 yıl süreyle denetim cezası verilmesinin bu kişilerin 5 yıl boyunca atalarından miras kalan bu yapılara giremeyeceği anlamına geldiğini belirterek, “Bu karar, tamamı ahşap evlerden oluşan, fakat içinde yaşam olmayan Pokut Yaylası’ndaki bu yapıların kısa bir zaman diliminde çürüyüp yıkılabileceği anlamına gelmektedir. Karadeniz’deki tüm yaylaların aynı statüde olduğu düşünülürse, bu karar emsal teşkil edebileceği için tüm yaylaları da ilgilendirir. Yasalar gereği temyiz imkânı olmayan bu karara muhatap kalan birçok kişi, yasal süreci içerisinde Rize Ağır Ceza Mahkemesi’nde karara itiraz etmiş ve etmektedirler. Buradan da sonuç alınamazsa mağdurlar, adil yargılama hakları, hak arama hürriyetleri, çalışma hürriyetlerini düzenleyen, anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olan bu yargılama süreci ve hüküm için, atalarından miras kalan yaylalardaki haklarını savunabilmek adına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat edeceklerdir” dedi.