Yazma Eserler, Tekrar Hayat Buluyor



Fotoğraf: Nursel Çetin

‘Anadolu'nun hafızası’ konumundaki Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi'nden getirilen bin 984 yazma, 4 bin 126 nadir matbu eserin restore çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, bugüne kadar birçok bakımsız, uygun olmayan şartlarda muhafaza edilen yazma eserlerin bakım ve onarımlarını yaptıklarını belirtti.

Konya Bölge Yazma eserler Kütüphanesi'nde yapılan bir takım bakım ve onarım işlerinin Türkiye'nin başka bir yerinde yapılamadığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

''Örneğin makineyle restorasyon sadece Konya'da var. Osmanlı arşivlerinde belge tamiratı yapılıyor. İki ay önce de Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesinden bin 984 yazma ve 4 bin 126 nadir matbu eser geldi. Bunların bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları devam ediyor. Özveri ve sabır isteyen ekip çalışmasıyla biz 5 yılda tamamlanacak bu çalışmayı, 5 ay gibi bir kısa sürede bitireceğiz. Dijital kopyalarını aldığımız bu eserlerin restorasyonunu 2011 yılı mart ayı sonunda tamamlayıp Diyarbakır'a göndereceğiz''.

Eserler Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait 800-1000 yıllık eserler

Diyarbakır'ın tarihi ve kültürel derinliği olan bir şehir olduğunu anımsatan Şahin, gelen eserlerin Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi 800-1000 yıllık olduğunu vurguladı.

Yazma eserlerin bilimin, tarihin, kültürün birinci kaynakları olduğunu dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

''Diyarbakır koleksiyonunu daha mükemmel hale getirip, araştırmacıların istifadesine sunmaya çalışıyoruz. Dünyadaki araştırmacıların dikkatini de çekti bu koleksiyon. Diyarbakır tarihi ve kültürüyle ilgili ciddi manada katkı sağlayacak kaynaklar bunlar. Satırlarda ve satır aralarında bunları bulmak mümkün. Temizlikleri bitirildi. Dünya standartlarında dijital çekimleri de yapılmaya başlandı''.

Tarihi eserlerin özel ilgi ve hassasiyet istediğine dikkat çeken Şahin, eserlerin bir şehirden bir başka şehre taşınırken, zarar görmemesi için çelik kasalar içerisinde özel sandıklarda taşıdıklarını bildirdi.

Şahin, Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde Selçuklu döneminin yanında Osmanlı dönemine ait çok sayıda yazma eser bulunduğunu vurgulayarak, Kütüphane'de yaklaşık 150 bin yazma eser ve bunların dijital kopyalarının bulunduğunu bildirdi.